Yararlı Diye Sık Tüketilen 7 Besine Dikkat!

 Bazı besinler faydalıdır ama bunların çok sık tüketilmesi, miktarının fazla olması ya da başka bir besinle alınması risk olabilir.
Yararlı Diye Sık Tüketilen 7 Besine Dikkat!

Bu nedenle faydalı görünen ama zararlı olabilen besinler konusunda dikkat etmek gerekir.

Meyvelerin Fazlasına Dikkat

Meyvelerin her biri farklı vitaminler barındırır ve vücuttaki posa ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda antioksidan özellikler de barındırmaktadır. Bu yiyeceklerin düzenli olarak alınması gerekir, ancak fazla meyve veya meyve suyu tüketimi, beraberinde etkisini kaybetme riski taşımaktadır. Örneğin fazla alınan C vitamini depolanmaz ve idrarla atılır. Yeterli alınması ile tam vitamin faydasını sağlar. Gün içinde 3 ile 5 taneden çok C vitamini içeren meyve yenmemelidir.

 Kuru Bakliyatlar Pilavla Tüketilmemeli

Bakliyat tüketimi sırasında önemli olan bir konu bunu neyle ve ne kadar tükettiğinizdir. Bakliyatlar güçlü birer karbonhidrat, protein ve posa kaynağıdır. Bu nedenle içindeki vitaminlerin tam alınması için aşırıya kaçılmaması, pilav gibi nişasta içeren yiyeceklerle tüketilmemesi gerekir. Pilavla birleşen bakliyat, doyurucu görünse de zarara neden olabilir. Kilo vermek isteyen kişilerin pilavsız da olsa tüketirken miktara önem vermesi haftada 2 kereden fazla yememesi gerekir.

Tereyağı Tüketimi Masum Değil

Tereyağı birçok uzmanın da faydalarından bahsettiği, sağlıklı bir yağdır. İçeriğinde besinlerin diğer katı yağlara göre çok olması bu yağın tüketimini cezp etmektedir. Ancak iç organların sağlığını olumlu yönde etkileyen tereyağını çok sınırlı tüketmek gerekir. Doymuş yağ içeriği olması nedeniyle kalp hastalığı olan kişiler, insülin sorunu olanlar almamalı ya da çok az almalıdır.

Diğer Besinler Neler?

Sağlıklı görünen ama zararlı olabilen besinler içinde diğerleri şöyle sıralanabilir:

  • Peynir fazla tüketilirse diyeti bozar. Kalorisi sanılandan yüksektir.
  • Bal, şeker hastalarının doğal bile olsa almaması gereken yiyecektir. Çok hızlı şekeri yükseltir.
  • Kuruyemişler en çok 10 adet alınmalıdır.
  • Kestane, kalorisi yüksek olduğundan günde en çok 4-5 tane tüketilmelidir.