Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin Sağlığa Olumsuz Etikleri

VR teknolojisi ismiyle de bilinen sanal gerçeklik uygulamaları, sağlıktan eğitime, mühendislik ve eğlence gibi oldukça geniş kapsamlı bir alanda kullanılıyor.
Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin Sağlığa Olumsuz Etikleri

Giderek artan uygulamalar genellikle yenilik ve faydalarla gündeme gelmekle berber gözlüklerin yan etkileri ya da zararı olup olmadığı konusu da akıllarda soru işareti oluşturmuş durumda.

İlk Kullanımda Yan Etkiler

Sanal gerçeklik gözlükleri ilk kez kullanıldığında bazı kullanıcıların baş dönmesi, mide bulantısı gibi sıkıntılar yaşamasına neden olmuştur. Ancak yapılan araştırmalar bu ilk kullanıma bağlı yan etkilerin çok az miktarda kişide görüldüğünü göstermektedir. Yani %90’a %10 oranı görülmektedir.

Göz Yorgunluğu ve Bozukluklar

Sanal gerçekliğin göz sağlığına etkileri ele alındığında tahmin edileceği gibi uzun süre kullanımın bazı riskleri yer almakta.  Normal şartlarda ekran özellikleri son teknoloji donanımlarla zararsız olarak karşımıza çıkıyor ancak sanal gerçeklikte mercek özellikleri bakış açsının farklılığı vs. gibi durumlar nedeniyle yorgunluk ve daha ileri düzeyde bozulmalar görülebiliyor.  Sanal gerçeklikte çok yakından farklı boyutlarda mercekler kullanılıyor. Bu da kısa sürede gözlerin yorulması demek.

Gözlerin Bozulmaması İçin Ne Yapmalı?

Sanal gerçeklik gözlükleri kullanımı için uzmanlar bazı önerilerde bulunuyor. Bunlardan belki de en basit ve en önemlisi dinlenerek bu gözlükleri kullanmak. Yani çok uzun süre aralıksız kullanılmaması gerekiyor. Aksi halde çok da uzun denmeyecek bir zamanda gözler bozulabiliyor.