Şah Damarı Tıkanıklığı Nedir, Belirtisi, Tedavisi

Beynin her iki tarafında bulunan ve beyne kan ileten damarlar şah damarı (karotis) olarak bilinir. Genelde bu damar hayati öneme sahip olmasıyla bilinir.
Şah Damarı Tıkanıklığı Nedir, Belirtisi, Tedavisi

Çünkü gerçekten de beyne kan sağlayan en önemli iki damar bunlardır. Bu yüzden şah damarı tıkanıklığı sağlığı tehdit eden çok ciddi bir sorundur. Tıkanıklığın en büyük sebebi ise damar sertliğidir.

Damar Sertliği Nedir?

Damar sertliği denilen durumda damar içini tıkayan şeyler sebebiyle damarda daralma görülür. Genelde yağ ya da kireç gibi tabakaların bu sertleşmeye sebep olduğu görülür. oluşan bu tıkanıklık kan akışını azalttığı için beyne giden kan kritik düzeyin altına düşebilir. Bu yüzden damar sertleşmesi teşhis edildikten sonra derhal tedavi edilmelidir.

Nadiren de olsa travma nedeniyle yaşanan damarda yırtılma, ya da boyna verilen ışın tedavisi damarlarda daralmaya yol açabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Şah damarı tıkanıklığı belirtileri mevcuttur. Bu sayede kişiler durumları ağırlaşmadan tedavi olma şansı yakalarlar. Beyne yeterli kan gitmezse kişide geçici iskemik atak denilen belirtiler görülür. Kalıcı olmayan ve kısa süreli olan bu ataklar, daralmaya sebep olan damardan kopan parçaların beyne gitmesi sebebiyle oluşur.

Hasta kol, bacak ya da yüzde uyuşma ya da güç kaybı yaşayabilir. Görme kaybı ya da bulanık görme, bilinç kaybı, baş dönmesi, konuşma güçlüğü hissedebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Gerekli tetkikler sonucu şah damarı tıkanıklığı teşhisi konulmuşsa, hastalarda kalıcı hasarı önlemek için tedaviye geçilir. Damardaki daralma çapı yüzde 50’ya kadarsa ilaç tedavisi uygulanabilir. Ayrıca hasta yaşam şeklini değiştirmelidir.

Daralmanın daha yüksek olduğu durumlarda ise açık cerrahi ya da stentleme ile hastaya operasyon yapılır. Bu ameliyatlarda damar içindeki tıkanıklık çıkarılır. Şah damarı darlığı yaşanan bölgedeki damar normal çapına döndürülür.