Piriformis Sendromu

Bir çoğumuzun adını duymadığı piriformis sendromu yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır.
Piriformis Sendromu

Siyatik sinir sisteminin içinde bulunan piriformis kasının neden olduğu bu hastalık kalçalarda ve bacaklarda ağrıyla ortaya çıkmaktadır.

Duyu organlarında algılama bozukluğuna neden olan bu hastalığın belirtileri birçok hastalığa benzediği için teşhisini her hekim yapamayabilir. Uzun süre oturmaktan kaynaklanan bu sorunun çözülmesi için düzenli olarak egzersiz yapılması gerekmektedir.

Kalça sendromunda yaşanan ağrı nedeniyle gerçekleşen bu durum özellikle oturma biçiminden kaynaklanmaktadır. Duruş bozuklukları gibi birçok etken kaslarda güçsüzlüğe neden olabilir.

Piriformis Sendromu Belirtileri

Piriformis sendromunun belirtileri oldukça önemsiz gibi görünen birçok etkenden kaynaklanabilir. Bunlar:

  • Arka cepte cüzdan kullanmak,
  • Uzun süre masa başında çalışmak,
  • Postural duruş sorunları,
  • Travmalar,
  • Uzun süre oturmak,
  • Uzun süre ayakta durmak,
  • Siyatik türevleri gibi birçok sendromdan kaynaklanabilir.

Piriformis Sendromunun Tedavisi

Hstalığın tedavisinde rahatsızlığın derecesine göre tedavi uygulanır. Özellikle uzun süre ayakta kalmak ya da oturmak zorunda kalan kişilerin bu tür rahatsızlıklara yakalanmaları daha kuvvetle muhtemeldir.

Tedavide aşırı olmamak şartıyla egzersiz ve fizyoterapi ile desteklenen tedaviler uygulanır. Literatür çalışmaları ya da diğer çalışmalar söz konusu olduğunda egzersizlerle desteklenen tedavinin başarılı sonuçlara yol açtığı bilinmektedir.

Manuel tedavi adı verilen tedavi seçeneğinde, kas ve eklemlerin çevresinde dolaşımın artması için kalça ve beldeki ağrılar azalır. Haftada 2-3 kere yapılan tedavi sonrası 3 ay içinde ağrılardan kurtulmak mümkündür.

Bazı sonuç alınamayan tedavilerde cerrahi müdahalelere gerek duyulabilir. Ancak bu durumun çok iyi analiz edilmesi ve tetkiklerin iyi yapılması gerekmektedir.

Piriformis Sendromunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Piriformis sendromunda dikkat edilmesi gerekenler başta teşhis koyulurken bel fıtığı ile karıştırılmaması gerektiğidir. Özellikle hastalığın belirtileri arasında bel fıtığına benzer komplikasyonlar görüldüğü için kalça, bel ve kuru sokumunda ağrılar görülebilir. Bu yüzden uyuşmaların eşlik ettiği ağrılar ciddi boyutlara ulaşabilir.

Hastalığın düzenli egzersiz ve diğer konular söz konusu olduğunda kısa süre içinde sonuç vermesi mümkün olmaktadır. Özellikle düzenli, hafif egzersiz söz konusu olduğunda piriformis sendromundan kurtulmanız mümkün olmaktadır.