Organ Nakli ve Organ Bağışı Hakkında Merak Edilenler

Organ nakli ameliyathanede uzmanlar eşiğinde, sağlıklı ve başka birinden alınan organın ihtiyacı olan hastaya birtakım testler sonrasında nakledilmesi işlemidir.
Organ Nakli ve Organ Bağışı Hakkında Merak Edilenler

Organ bağışı yapan kişiden alınan organ, alıcıya nakledilene kadar özelliklerini kaybetmeyecek koşullarda saklanır.  Organ alınsa bile vücut bütünlüğü korunmaktadır ve sadece ameliyat izi kalmaktadır.

Organ Bağışı

Bir kişinin kendi iradesi ile öldükten sonra doku ve organlarının kullanılmasına izin vermesi organ bağışı olarak tanımlanmaktadır.  Organ bağışı için alt yaş limiti 18’dir. Ayrıca akli dengenin yerinde olması da aranan temel diğer şartlardandır.

Organ Bağışı Nereye Yapılır?

Organ bağışı yapmak isteyenler sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakil merkezleri ve organ nakliyle ilgili merkezlere başvurularını yapabilirler.  Beklenmedik bir zamanda ölmeleri halinde organlarının bağışlanacağıyla ilgili belgenin iki kişi tanıklığında doldurulması ve durumun yakınlara bildirilmesi gerekmektedir. Organ bağışlayan kişinin çevresindekilere bunu mutlaka söylemesi gerekir. Aksi halde karşı çıkılan durumlarda sağlık görevlileri müdahale edememektedirler.

Organ Bağışı ve Din

Merak edilen ve kafa karışıklığına neden olan bir durum, organ bağışı dine göre günah mı sevap mı olduğudur. Ancak Kur'an-ı Kerim'de Maide Suresi, Ayet 32’de başkasına hayat veren bir kişinin sanki tüm insanlara hayat vermiş gibi sevap kazanacağı yönünde beyan yer almaktadır.

 Sağlık Sorunları Olsa da Organ Bağışlanır mı?

Sağlık sorunları bile olsa bağışlanan organlardan uygun ve çalışır olanları değerlendirilebilir. Yaş yanıltıcı olabilir.