Manisa’da kene vakalarına karşı uyarı geldi!

Sıcak havalarda ortaya çıkan ve kırsal kesimlerde daha sık görülen keneler için uyarılar peş peşe gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda aktarılan son habere göre Manisa’da yaşanabilecek kene vakaları için vatandaşlara uyarıda bulunuldu.
Manisa’da kene vakalarına karşı uyarı geldi!

MANİSA (İHA) - Konuya ilişkin Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Acil Tıp Hekimi Uzm. Dr. Çağdaş Can, yaptığı açıklamasında kenelerin asla çıkartılmaması, yakılmaması ve iple kopartılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz yıl Manisa’da sadece 1 kene vakasının görüldüğünü ifade eden uzman isim, 2005 yılından bu yana da 15 vaka görüldüğünü ve birinin ölümle sonuçlandığını söyledi.

“GEÇEN YIL SADECE 1 VAKA GELDİ”

Manisa’da yaşanabilecek kene vakalarına karşı uyarılarda bulunan Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Acil Tıp Hekimi Uzm. Dr. Çağdaş Can, "Kimseye keneyi çıkarmasını önermiyoruz. Üzerine kesinlikle sigara bastırma, çakmakla yakma, iple çekme, kazıma kesinlikle önermiyoruz" derken, Halk Sağlığı Uzmanı Cevriye Ceyda Karabulut ise, "Geçtiğimiz yıl 2023 yılında 1 vakamız olmuş. Bu yıl henüz vakamız mevcut değil. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, pikniğe gidenler, bağ bahçe işleriyle uğraşanlar, ormanlık alanlara gidenler muhakkak dikkatli olmalı" dedi.

aw195060-03.jpg

“BİLİNÇLİ OLMAMIZ GEREKİYOR”

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun yaşandığı Manisa’da uzmanlar kene vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Bahar aylarında kene ısırma vakalarında artış yaşandığını belirten Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Acil Tıp Hekimi Uzm. Dr. Çağdaş Can, "Kırım Kongo kanamalı ateşinde mevsimsel bir süreç var burada. Hayvanlardan insanlara geçen bir süreç bu. Aslında buradaki birincil sorumlu kene. Kenelerin taşıdığı virüsler sebebiyle meydana geliyor bu hastalık. Direkt kene bulaşıyla gelen hastalarımız da var. Yani vücuda kene girmiş hastalarımız da gelebiliyor. Ya da keneye maruz kalmış hayvanların sıvılarına, dokularına temas etmek ya da başka insanlarda aktif olarak enfeksiyon olduğunda bu insanlara temas eden diğer insanlarda da olabiliyor. Kene varlığının arttığı ilkbahar ve son bahar dönemlerinde daha çok rastlanıyor. İnsanlar daha çok dışarı çıkmaya başlıyor. Kene teması daha çok dışarda zirai alanlarda oluyor. Bu dönemler tetikte, farkındalık içerisinde ve bilinçli olmamız gerekiyor" dedi.

Uzmanlar yaz aylarında ortaya çıkan keneler için mutlaka kırsal alana gidildiğinde açık renkli giysilerin giyilmesi ve kıyafetlerin çorapların içerisine sokulması gerektiğini öneriyor.