Hamileliği Engelleyen 9 Neden

Hamileliği engelleyen nedenler vardır. Bunları bilerek doğru tedavi uygulanması olabilir.
Hamileliği Engelleyen 9 Neden

Nedenlerin iyi bilinmesi çözüm için de iyi bir sonuç verecektir.

Hormon Dengesizlikleri

Kadınlarda hormon dengesizlikleri yumurta gelişimi ve çatlamasının da olumsuz etkilenmesi bakımından önemli bir sorundur. Menopoza yakın kadınlarda ya da ilk adet dönemlerinde yumurta oluşumlarında sorun olabilir. Bazı durumlarda da düzenli adet görme durumuna rağmen yumurta gelişememesi oluşabilir. Ayrıca polikistik over sendromu gibi sorunlarda düzenli yumurta gelişiminin olmaması da önemli bir diğer konudur. Yumurta üretimi sırasında, hormon dengesizliklerine neden olan her durum hamileliği engelleyebilir. Dengeli bir hormon yapısı olması kritik öneme sahiptir. Bu nedenle şu durumlardan kaçınmak gerekir:   Stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, erken menopoz aniden çok hızlı kilo alma gibi etkenler hormonda dengesizliklere neden olur.

 Bazı Üreme Organı Hastalıkları

Rahim ve tüplerde hastalıklar olduğu zaman da hamile olmayı engelleyen durumlar ortaya çıkar. Cerrahi müdahalelerin olması, iltihaplı hastalıkların olması, bazı bağırsak rahatsızlıkları, karın bölgesindeki ameliyatlar ya da cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar bakteri nedeniyle yumurtlamaya engel olabilir. Bu üreme hastalıklarına anormal şekilde büyüyen rahim kasları da eklenebilir. Bu kasların anormal şekilde büyümesi beraberinde yumurtalıklarda yer değişikliğine neden olabilir. Tüp tıkanması durumunda da miyomlar nedendir ve bunun için de üreme olmayabilir. Bu rahimdeki hasarlara ek olarak çikolata kisti de eklenebilir. Bu hastalık kadınların çok az bir bölümünde vardır ve rahimde gelişimsel bozukluklara neden olabilir. Rahimde tam gelişme olmaması da yumurtlamayı engelleyebilir.   

Yaş İlerlemesi

Kadınlarda ilerleyen yaş nedeniyle yumurta rezervinde azalma olabilir.  35-40 yaşından sonra bu rezervler azalacaktır. Yumurta sayısının azalması ile gebelik şansı da azalır. Eğer en az 6 ay-1 sene boyunca çocuk denemelerine rağmen ve erkek sperminde sorun olmamasına rağmen çocuk olmuyorsa uzmana başvuru yapılabilir. Tedavi ile sonuç alınabilecektir.