Diyabet artık çocuklarda da görülmeye başlandı!

Son yıllarda vaka sayısında adeta patlama yaşanan Tip 2 diyabet hastalığı ne yazık ki çocuklarda da etkili olmaya başladı.
Diyabet artık çocuklarda da görülmeye başlandı!

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de ne yazık ki şeker hastalığı tanısı konulan kişi sayısı artarken ne yazık ki hastalığın çocuklarda görülme oranı da arttı.

Türkiye’de 10 yıl ara ile yapılan çalışmaya göre Tip 2 diyabet yaygınlığı yüzde 7,5’tan yüzde 13,5’a çıktı. Bu artışta hareketsiz yaşam ve yüksek kalorili beslenmenin payının büyük olduğu belirtilirken genelde 40 yaş ve üzeri kişilerde görülen çocukluk çağlarında da tip 2 diyabet tanısı konulmaya başlandı.

ŞEKER HASTALIĞI GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR!

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Saklamaz, “Tip 2 diyabet, 40 yaş ve sonrasında görülür bilgisi artık değişti. Obezite; hareketsiz yaşam, yüksek kalorili beslenmeyle birlikte, artık çocukluk yaşlarında da Tip 2 diyabet tanısı koymaya başladık” dedi.

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Saklamaz, diyabetle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Türkiye’de diyabet yaygınlığının arttığına işaret eden Dr. Saklamaz, “Tip 2 diyabet gelişimini engellemek veya geciktirmek elimizde. Dengeli beslenmek, her gün 1 saat kadar kardiyo-egzersiz yapmak, kilo vermek gibi yaşam ve beslenme tarzı değişiklikleri, Tip 2 diyabet önleyici veya öteleyicisi olabilir. Bazı ilaçlar da bu amaçla önerilebilir; ama kişinin diyet ve spor yapması kadar etkili bulunmamıştır. Türkiye’de 10 yıl ara ile yapılan benzer bir çalışmada Tip 2 diyabet yaygınlığının yüzde 7,5’tan yüzde 13,5’a çıktığı tespit edilmiştir.

Tip 2 diyabet, 40 yaş ve sonrasında görülür bilgisi artık değişti. Obezite, hareketsiz yaşam, yüksek kalorili beslenmeyle birlikte, artık çocukluk yaşlarında da Tip 2 diyabet tanısı koymaya başladık” diye konuştu. Özellikle de obezite nedeniyle vaka sayılarında artış yaşandığı belirtilirken çocuklarda beslenme ve hareketli yaşamın bu nedenle önemli olduğu vurgulandı.