Çocuklarda Burun Kanaması

Çocuklarda burun kanaması birçok ebeveynin merak ettiği ve nedenini araştırdığı bir durumdur. Çoğu zaman kuru havadan kaynaklanan ve kış aylarında görülen bu durum burun içindeki damarların basınç içinde olması ve kurumasından kaynaklanmaktadır.
Çocuklarda Burun Kanaması

Bazı hastalıkların belirtisi olarak görülen burun kanaması, çoğu zaman önemsiz bir sorundur. Özellikle ilkbahar ve kış aylarında görülen burun kanamasının nedeni, uzun süre temiz havadan mahrum kalmaktır. Ancak uzun süren bir kanama söz konusu olunca ve çocuğun nefes almasında zorluklar varsa vakit kaybetmeden doktora gidilmesi şarttır.

Burun kanamasının tedavi edilmesi için çoğu zaman tuzlu su ve vazelin gibi maddelerin kullandığı bilinmektedir.

Çocuklarda Burun Kanaması Neden Olur?

Çocuklarda burun kanaması nedenleri aşağıdaki sorunlardır;

  • Burun karıştırmak,
  • Çok fazla sümkürmek,
  • Aşırı kuru hava,
  • Soğuk algınlığı,
  • Buruna giren yabancı maddeler,
  • Alerjiler.

Bu nedenlerden dolayı meydana gelen burun kanamalarında çocuğun kan yutmasını engelleyerek burun deliklerinin sıkıştırılması gerekmektedir. Burun kanaması durumunda çocuğun panik olmamasını sağlayarak ona yardım edeceğinizi söylemeniz uygun olacaktır.

Burun Kanamasının Diğer Nedenleri

Burun kanamalarının diğer nedenleri;

  • Hipertansiyon,
  • Lösemi.

Bu hastalıkların tedavi edilmesi için gerekli olan teşhis sürecinde burun kanamasının neden kaynaklandığının öğrenilmesi gerekmektedir. Olası sorunların giderilmesi için birçok tetkik yapılarak hastanın sağlıklı bir şekilde muayene edilmesi şarttır.

Burun kanaması söz konusu olduğunda öncelikle kanamanın basit bir kanama mı yoksa yoğun bir kanama mı olduğu anlaşılmalıdır. Eğer kol ve bacaklarda morluklar varsa mutlaka bir hekime gösterilmesi gerekebilir.

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun kanamasının durdurulması için oldukça basit bir şekilde ilkyardım uygulaması yapabilirsiniz. Öncelikle burnu kanayan hastanın kesinlikle yatırılmaması gerekmektedir.

Hastanın dik tutulup, burnunun kanatlarının birkaç saniye tutulması gerekmektedir. Burun kanamalarında gerekli olan tedavinin yapılması için çoğu zaman sadece sıkmak yeterlidir. Ancak yoğun ve az bir kanama varsa mutlaka gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Burun kanalarının tedavisi genelde yoktur. Ancak yoğun sportif aktivite gibi etkenler de kanamaları tetikleyebilir. Bu yüzden bilinçli olunması ve vücutta morluklar görülmesi durumunda mutlaka gerekli olan tedavinin yapılması gerekir.