Bel ağrısı çekenlere kritik uyarı! Sebebi aslında bu olabilir

Bel ağrısı şikayeti olan kişilere yönelik olarak kritik uyarı yapıldı. Beliniz ağrıyorsa mutlaka bunu kontrol edin!
Bel ağrısı çekenlere kritik uyarı! Sebebi aslında bu olabilir

Bel ağrısı son dönemde en çok şikayet edilen sağlık sorunları arasında yer alırken uzmanlar ise bu ağrıların hafife alınmaması konusunda uyarılarda bulundu. Bel ağrısı şikayetinin altında pelvik taban disfonksiyon sorunları olabileceği belirtildi.

Konu hakkında açıklama yapan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzm. Esma Karakuş “Bel ağrısının bir çok sebebi olabilir. Bunlar arasında patolojik, kas ve iskelet sistemine bağlı disfonksiyonlar (fonksiyon bozukluğu) ve pelvik tabanına bağlı disfonksiyonlar bunların hepsi belde ağrı oluşturabilecek yapılardır.” dedi.

BEL AĞRISI NEDEN OLUR, PELVİK TABAN DİSFONKSİYON NEDİR?

Fzt. Karakuş, bel ağrısın sebeplerinden biri olan pelvik taban disfonksiyon ile ilişkisini şöyle açıkladı: “Kas iskelet sistemlerimizde trigger point (tetikleyici nokta) dediğimiz noktalar oluşturarak ağrıya sebep olur. Eğer pelvik tabandada trigger point dediğimiz yapılar oluşmuşsa, bunlar bele, kalçaya ve bacağa yansıyan ağrılar oluşturabilir. Eğer patolojik (Bel fıtığı, sinir sıkışması, inflamasyon vb.) bir durum varsa öncelikle uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Eğer hiçbir patolojik durum yoksa trigger pointler değerlendirilebilir.”

Son zamanlarda çok popüler olan kayropraktik uygulamasının bel ağrısı üzerindeki etkisini, etkinliği ve ağrıyı önlemek için neler yapılması gerektiğine değinen Fzt. Karakuş, şu bilgileri paylaştı: “Kayropraktik uygulamalar bizde manipülasyon olarak geçen manuel uygulamalarımızın bir parçasıdır. Sesi gereği insanları zihnen ve hızlı çözüm düşüncesiyle ilk tercih edilenler arasında. Öncelikle vücudun kas iskelet sistemi olarak değerlendirip kas iskelet sistemini biraz gevşetip, problemi ortadan kaldırdıktan sonra en son tercih edilmesi gereken tercihler arasındadır.

bel-agrisi-1.jpg

Bel ağrısını önlemek için ise kas iskelet sistemimizi sağlıklı tutmamız gerekiyor. Bütüncül bakmak gerekirse beslenmemize önem vermemiz gerekiyor. Aynı şekilde ruh sağlığı iyi giderse bedene yansıyarak beden sağlığını destekler" diyerek omurga ve bel sağlığı açısından ani hareketlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Kas kuvveti ve hacmini de arttırmak gerektiğini belirten uzmanlar sağlıklı yaşamın bir bütün olduğunu belirttiler.