AIDS Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?

1988 yılından beri 1 Aralık tarihi Dünya AIDS Günü olarak kutlanıyor. Bugünün kutlanmasının amacı ise HIV virüsü ve AIDS hastalığına karşı insanları bilinçlendirmek.
AIDS Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?

Bu nedenle her yıl 1 Aralık tarihinde yapılan çeşitli etkinliklerle hastalığa dikkat çekiliyor. Böylece farkındalık oluşturulmak isteniyor.

AIDS Nedir?

Bağışıklık yetmezliği sendromu olarak nitelenen AIDS, kan veya cinsel yolla bulaşan HIV virüsünün sahip olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığa bağışıklık sistemi karşı koyamaz. Hastalık bulaşan kişiler en ufak rahatsızlıkları dahi çok şiddetli yaşarlar.

AIDS hastalığı belirtileri hemen görülmez. Virüs vücuda girdikten 10-12 yıl sonra bulgular görülür. Bu durum da kişinin hastalığı başkalarına bulaştırması anlamına gelmektedir.

AIDS Nasıl Bulaşır?

AIDS hastalığı temel olarak kan ve cinsel ilişki ile bulaşır. Ülkemizde 1300 civarı AIDS hastası vardır. AIDS nasıl bulaşır sorusunu biraz açmak gerekirse, en çok korunmasız cinsel ilişki ile bulaşır. Daha sonra ise aynı enjeksiyonu kullanan uyuşturucu bağımlıları gelir. Homoseksüel ve biseksüel erkeklerde de çok görülür. Hemofili hastalarında da bu hastalığa çok rastanır.

AIDS Verileri

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği HIV Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Volkan Korten Türkiye’deki AIDS hastası sayısının her geçen gün arttığını belirtti. Bunun sebebinin ise hastalık taşıyanların iyi taranmıyor olmasının olduğunu belirtti.

Korten ayrıca hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi halinde başkalarına bulaşma riskinin azaldığını söyledi. Gelişen tıbbi teknoloji ve yeni ilaçlar sayesinde artık AIDS vakalarının da normal yaşam süresine kadar yaşayabildiklerini aktardı.

2016 yılında HIV nedeniyle dünyada hayatını kaybeden hasta sayısının 1 milyonu geçkin olduğunu söyleyen Korten, aynı yıl içinde HIV hastası olan 2 bin 573 yeni teşhis konulduğunu da belirtti. Bu hastaların %78’inin erkek olduğunu söyleyen Korten, yaş gruplarının ise 25-35 olduğunu ifade etti.

Korten, tanı ve tedavi süresince damgalanma ve ayrımcılığı önleyecek şekilde çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Böylece kronik bir hastalık olarak kabul edilen AIDS hastalığına karşı tedavi olunmasını önerdi. Tedavi olan insanların sağlıklı çocukları olduğunu da kaydetti.