30 – 49 yaş arası kadınlar bu hastalığa erkeklerden daha fazla yakalanıyor

Yapılan bir araştırma sonucuna göre 30 – 49 yaş arasındaki kadınların ilk defa erkeklerden daha fazla akciğer kanserine yakalandığı ortaya çıktı. Konu ile ilgili yapılan açıklama ve uzmanların derlemeleri haberimizde
30 – 49 yaş arası kadınlar bu hastalığa erkeklerden daha fazla yakalanıyor

Sigara kullanımı beraberinde pek çok hastalığı da getiriyor. Ancak bu hastalıklar arasında en ölümcül olanı kanser.. Konu ile ilgili Onkoloji bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ebru Karcı, yaptığı açıklamasında son 20 yılı içeren veriler incelendiğinde 30-49 yaş arası kadınların akciğere daha hızlı yakalandığını belirterek şunları söyledi:

“Son 20 yılı içeren verilerin analiz edildiği araştırmada; 30 ila 49 yaş arasında kadınlarda akciğer kanseri görülme sıklığı ilk kez erkeklerden daha fazla bulundu. Sigara, kadınlar üzerinde erkeklere kıyasla daha fazla karsinojenik etkiye sahip. Pasif içici ve üçüncü el içici kadınlar bile erkeklerden daha çok etkileniyor”

1985’TE KADINLARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYORDU

1953 yıllarındaki akciğer kanseri kadınların ölümüne neden olduğu ifade eden Karcı, “1985'te kadınlarda da kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden oldu. Günümüzde meme kanserinden yaklaşık iki kat daha fazla ölüme neden oluyor. Akciğer kanseri; meme, prostat, kolorektal ve beyin kanserlerinin toplamından daha fazla ölüme neden oluyor” açıklamasını yaptı.

Uzman isim, yaptığı değerlendirmesinde 600 bin katılımcı üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına da değindi. 6500 kişide akciğer kanserinin geliştiğini ve aktif sigara içen kadınların, içmeyen kadınlara göre akciğer kanserine yakalanma oranının daha yüksek olduğu belirtildi. Kadınlarda sigara tüketimi kanser riskini yüzde 1,64 kat artırırken, erkeklerde bu oran 1,43 olarak artmış.