AK Parti, MHP ve CHP anlaştı! İsveç'in NATO üyeliğine TBMM'de komisyon onayı!

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç’in NATO’ya katılımına onay verilmesine dair kanun teklifi kabul edildi. Kanun teklifine AK Parti, MHP ve CHP ortak bir şekilde “evet” oyu verdiler.
AK Parti, MHP ve CHP anlaştı! İsveç'in NATO üyeliğine TBMM'de komisyon onayı!

Aylardır tartışılan İsveç’in NATO’ya katılımına Türkiye’nin onay verip vermeyeceği meselesi çözüme kavuşuyor. İsveç’e karşı Türkişye çeşitli şartlar ortaya koyarken bu şartların tamamen karşılanmadığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsveç’e NATO vizesi konusunda topu TBMM’ye atmıştı. TBMM’de bugün bu konuda önemli bir gelişme yaşandı.

TÜRKİYE İSVEÇ'İ BEKLETİYORDU!

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından İsveç ve Finlandiya güvenlik endişeleri nedeniyle NATO’ya katılmak için başvuru yapmıştılar. Ancak NATO’nun daimi üyesi olarak bu başvuruya Türkiye’nin de onay vermesi gerekiyor. Nisan ayında Türkiye tarafından Finlandiya’nın NATO üyeliği onaylandı. Ancak İsveç’in üyeliğini Türkiye terör örgütlerine sert yaptırımlar yapmadığı gerekçesi ile bekletme kararı almıştı.

PAZARLIKLAR YAPILDI!

Türkiye’nin İsveç’e NATO üyeliğinde onay vermesi için çeşitli pazarlıklar yapıldığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmış ve ABD’nin F-16 tedariğini onaylaması Kanada’nın da bazı savunma sanayii ihracatında kısıtlamaları kaldırması durumunda TBMM’de İsveç’in NATO üyeliğine dair sürecin hızlanabileceğini söylemişti.

AK PARTİ, MHP VE CHP KABUL ETTİ!

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda bugün NATO’ya İsveç’in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Komisyonda yapılacak oylamada bu kanun teklifinin kabul edilmesine karar verildi. Dışişleri Komisyonu’nda bulunan AK Parti, MHP ve CHP üyeleri bu kanun teklifi için “Evet” oyu verdiler. 3 partinin kararı aynı olunca komisyondan İsveç’in NATO’ya girmesine vize çıktı.

GENEL KURUL VE RESMİ GAZETE AŞAMALARI TAMAMLANMALI!

İsveç’in NATO’ya girmesinin Türkiye tarafından kesin onay verilmesi için TBMM Genel Kurulu’nda da kanun teklifinin kabul edilmesi gerekiyor. Ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayınlanacak olan kararın yasama süreci tamamlanmış olacak.