 |
|
|
|
İsveç'ten Türkiye'ye Başlık Telkini |
Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı koltuğuna oturan İsveç, Türkiye’yle müzakereleri ilerletme konusunda kararlı bir tavır içinde olsa da Ankara’ya başlık açma konusunda gereğinden fazla bir beklenti içine girmemesini telkin ediyor.
Üst düzey bir Dönem Başkanlığı yetkilisi, altı aylık süreçte açılabilecek başlık sayısının 1 ya da 2 olacağını söyledi. Stockholm, Fransa gibi ülkelerin Türkiye konusunda kendisiyle zıt görüşler içinde olmasının sıkıntısını yaşıyor. Çevre duyarlılığıyla tanınan ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunu ilk önceliği olarak belirleyen İsveç döneminde açılması kuvvetle muhtemel olan başlıkların başını “Çevre” çekiyor. Bu başlık açılması kolay, kapatılması ise yıllar alabilecek bir niteliğe sahip. Başka hangi başlığın açılacağı ise büyük ölçüde Ankara’nın atacağı adımlara bağlı olacak. İsveç, Türkiye’nin işlediği teze de uygun olarak, Rum Kesimi tarafından bloke edilen “Enerji” başlığı için de girişimde bulunma niyetinde. Ankara, “Herkesin enerjiyi konuştuğu bir dönemde enerji sorunu olmayan bir ülkenin AB’nin bu alandaki güvenliğini tehlikeye atmasının kabul edilemez” olduğunu savunuyor.
İsveç’te Fransa’nın Türkiye konusunda izlediği politikalar konusunda ciddi bir rahatsızlık var. Bunun nedeni ise iki ülkenin Türkiye konusundaki görüşlerinin taban tabana zıt olması yatıyor. Bu durum İsveç’in Türkiye konusunda rahat adım atmasını frenleyecek en önemli etken olarak görülüyor. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in Türkiye lehine yaptığı açıklamaları bahane ederek bu ülkeye yapacağı ziyareti iptal eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bu ziyareti yarın gerçekleştirecek.
|
|
|
2 Temmuz 2009, Perşembe |
|
|
Milliyet
|
|
|
|
|
|
|
|
|
> Son Eklenen
Haberler |
|
|
|
Hamas: "Saldırıları Sürdüreceğiz" |
|
ABD'de Kasırga Olağan üstü Hal İlan Ettirdi |
|
ABD, Türkiye’den Üs ve Geçiş İzni İstiyor |
|
Gareth Jenkins: Türk Ordusunun Yaptığı Hataları Kabul Etmek Gibi Bir Geleneği Yok |
|
İsveç Demokrat Parti, Yabancı Sayısını Sınırlandırmak İstiyor |
|
|
|
|
|
|
|
|
bu haber için henüz yorum yapılmamış. |
|
yorum yapmak için
tıklayın. |