UTSO'da coğrafi işaretler toplantısı

Uşak'ta TOBB ile Türk Patent ve Marka Kurumunun iş birliğiyle, coğrafi işaretler bilgilendirme toplantısı yapıldı.
UTSO'da coğrafi işaretler toplantısı

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan UTSO Başkanı Selim Kandemir, coğrafi işaret konusunun Uşak ve Türkiye açısından önem taşıdığını vurguladı.

Kent ile özdeşleşen Uşak halısının coğrafi işaretini aldıklarını  belirten Kandemir, "Uşak halımızı UTSO olarak başvurumuzla mahreç işareti ile 2010 yılında koruma altına aldırdık. Ayrıca gerek yapımıyla gerekse damak tadıyla ilk yapımındaki lezzeti koruduğumuz Uşak tarhanası da 2015 yılında koruma altına alındı. Bu ürünler ilimiz için elbette ki yeterli değildir. Yeni başvurularımız içinde araştırmalarımız devam etmektedir. Coğrafi işaretlere ve yöresel ürünlerimize hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor." dedi. 

TOBB Coğrafi İşaretler uzmanı Sibel Aygün ise geçmişten günümüze miras olarak kalan yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerin gelecek nesillere ulaşması için kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Birliği komisyonunda tescili için başvurusu yapılan 13 coğrafi işaretin 11'ini  oda ve borsalar tarafından yapıldığını aktaran Aygün, "TOBB, olarak 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde coğrafi işaretlere ve geleneksel ürünler açısından getirmiş olduğu yenilikleri, Avrupa Birliğine başvuru süreçleri, denetimin ve pazarlamanın nasıl yapılacağı, tescil sahibi ve üreticilerin hukuki olarak haklarının nasıl korunacağına ilişkin bilgilendirme eğitimlerine hız verdik. Aynı zamanda coğrafi işaretli ürünlerimiz için yapılacak projelere de destekler verilecektir." ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa illerinin coğrafi işaretli yöresel ürünleri stantlarında tanıtıldı.