Trafiğe çıkan sürücülere 8 Mayıs uyarısı geldi! Yaptırmayan yanar

Trafiğe çıkan sürücüleri yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Devlet, trafikteki güvenliğin artırılmasının yanı sıra farklı konularda önlem almaya devam ediyor. Trafiğe çıkan sürücülere 8 Mayıs uyarısı geldi!
Trafiğe çıkan sürücülere 8 Mayıs uyarısı geldi! Yaptırmayan yanar

Yapılan açıklamaya göre ülkemizde yaklaşık olarak trafiğe kayıtlı araç sayısı 30 milyon civarında. Trafikte olan araçların yaklaşık 8 milyonu ticari ya da kiralık amaçlarla kullanılabiliyor. Akaryakıt faturasından da vergi avantajı elde edenler için Maliye Bakanlığı harekete geçti.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMIŞTI

Maliye Bakanlığı, yaşanan bu durumun önüne geçebilmek için Ulusal Taşıt tanıma Sistemi için çalışmalara başladı. Resmi Gazete’ye göre yayımlanan kararda uygulama yakın zamanda hayata geçirilecek.

Gelir İdari Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu önlemler neticesinde Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi yakın zamanda hayata geçecek. Bu şekilde faturalandırma ve vergi konusunda da yaşanabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

5 EKİM 2023’DE DUYURULMUŞTU

Konuya ilişkin karar 5 Ekim 2023 tarihinde duyurulmuştu. Belirlenen taşıt gruplarının UTTS’ye yani Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne dahil olması zorunlu hale getirilmişti.

Aksi durumda 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren aracına bu kapsamda akaryakıt alan sürücüler satış belgeleri vergi kanunlar açısından düzenlenmemiş sayılacak. Bunun yanı sıra vergi beyanlarında da gider olarak gösteremeyecek. Bunun için sürücülerin belirlenen tarihe kadar işlemlerini yapması gerekiyor.

USULSÜZ FATURALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yapılacak olan bu düzenleme ile birlikte usulsüz faturalandırılmanın da önüne geçilmiş olacak. Araçların yakıt depo girişine takılacak Taşıt Tanıma Birimi cihazında dijital olarak saklanan plana bilgisi akaryakıt alımı sırasında cihaz tarafından otomatik olarak okunacak. Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletilecek olan bu bilgiler, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalarda plaka bilgileri direkt olarak işlenebilecek. Diğer yandan elle işlenmesinden doğabilecek usulsüzlüklerin de önüne geçilecek

Bu kapsamda sürücüler için uygulamanın yürürlüğe gireceği tarih 1 Ocak 2025 olarak açıklandı.