TL mevduatlara uygulanan stopaj oranları değişti! Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı!

Türk lirası mevduatlara uygulanan stopaj oranlarında değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yeni stopaj oranları belli oldu.
TL mevduatlara uygulanan stopaj oranları değişti! Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı!

Bankalarda mevduat hesaplarında parası olanların merakla beklediği stopaj kararı belli oldu. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile TL cinsi mevduatlardan ne kadar stopaj kesintisi yapılacağı netleşti. TL mevduatları özendirmek için uzunca bir süredir belirli vadelerde stopaj kesintisi indirimli olarak uygulanıyordu.

STOPAJ KESİNTİLERİ BELLİ OLDU

Yapılan yeni düzenlemeye göre 6 aya kadar TL vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5’ten yüzde 7,5’e yükseltildi. 1 yıla kadar olan TL vadeli hesapların stopaj oranı ise yüzde 3’ten yüzde 5’e yükseltildi. 1 yıldan uzun vadeli TL hesaplarından stopaj kesintisi yapılmıyor ve yeni dönemde bu hesaplardan da yüzde 2,5 oranında stopaj kesintisi yapılmasına karar verildi.

Ayrıca enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplardan stopaj kesintisi yüzde 0 olarak uygulanacak.

Kur korumalı vadeli mevduat hesapları ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarının stopaj oranı yüzde 0 olarak belirlendi.

Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarında da stopaj kesintisi yüzde 0 olacak.

31 TEMMUZ’A KADAR DEVAM EDECEK!

Belirlenen yeni stopaj oranları 1 Mayıs 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. 31 Temmuz 2024 tarihine kadar bu uygulama devam edecek. 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren ise yeni bir karar alınacak. Bu kararın uygulamanın devamı şeklinde olabileceği gibi stopajlarda değişiklik de yapılabilecek.

Bugünden itibaren bankalarda TL mevduat işlemi yapanlardan yeni oranlardan stopaj kesintisi yapılacak. Alınan bu karara tüm bankalar uymak zorunda oldukları için herhangi bir şekilde istisnai uygulama yapılamayacak.