Temmuz'da ara zam bekleyen çalışanlara kötü haber! Asgari ücret 14.321 TL'ye düştü

Asgari ücretli çalışanlar Temmuz 2024 döneminde ara zam olarak enflasyon zammı müjdesi beklerken çalışanlara kötü haber duyuruldu.
Temmuz'da ara zam bekleyen çalışanlara kötü haber! Asgari ücret 14.321 TL'ye düştü

Temmuz'da ara zam bekleyen çalışanlara kötü haber! Asgari ücret 14.321 TL'ye düştü - Milyonlarca asgari ücretli çalışan tarafından beklenen Temmuz zammı öncesi kötü haber duyuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklamada asgari ücretli çalışanlara Temmuz ayında ara zam verilmeyeceği ilan edilmişti.

Dolmuş ücretlerine, ekmek fiyatlarına ve toplu ulaşıma zam peş peşe açıklanmaya devam ederken asgari ücretli çalışanların maaşında erime hızlandı. Dolar kuru ve enflasyon karşısında asgari ücret hızla erimeye devam ederken asgari ücretli çalışanlar memur ve emeklilere verilen enflasyon zammının kendilerine de verilmesini talep ettiler.

ASGARİ ÜCRETE ENFLASYON FARKI ZAMMI VERİLECEK Mİ, TEMMUZ'DA ARA ZAM OLACAK MI?

Sözcü Gazetesi tarafından yapılan habere göre yüksek enflasyon yılbaşı zamlarını yok etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak-nisan arasındaki 4 ayda tüketici fiyatlarının yüzde 18.72 arttığını hesapladı. TÜİK’in resmi enflasyonuna göre, iktidarın yıl ortasında zam yapmayacağını açıkladığı 17.002 liralık asgari ücretin alım gücü mayıs başı itibarıyla 2.681 lira eriyerek 14 .321 liraya geriledi. Asgari ücretin alım gücü İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hesabıyla 14.043 liraya, alternaif enflasyon hesabı yapan ENAG’a göre ise 13.285 liraya düştü. Mayıs ve haziran tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışla birlikte 6 aylık enflasyonun yüzde 25’lere ulaşması bekleniyor. Bu durumda asgari ücretin alım gücü 13.600 liraya kadar gerileyeceği için ara zam kaçınılmaz hale gelecek.

zam-hesaplama.jpg

4 aylık enflasyon kaybının telafi edilebilmesi için asgari ücretin mayıs başı itibariyle 21. 185 liraya çıkarılması gerekiyor. 4 ayda yüzde 18.72’ye ulaşan TÜFE, yıl başında memur ve emeklilerine yapılan yüzde 15’lik toplu sözleşme zammını da tümden yok etti.

Asgari ücretli çalışanlar enflasyon karşısında maaşlarda yaşanan erime ve alım gücü kaybındaki artış nedeniyle ara zam beklerken patronlar ve hükümet asgari ücrete Temmuz ayında ara zam olmayacağını duyurmuştu. İşverenler tek maaş zammı üzerinden maliyet hesaplaması yaptıklarını ifade ederek zam kapılarını kapatırken hükümette enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için tek zammın şart olduğunu belirterek ara zam yapılmayacağını kesin bir dille duyurmuştu.