SGK'dan erken emeklilik müjdesi! Emeklilik yaşı 1250 gün düşüyor!

SGK’nın emeklilik sisteminde erken emeklilik ile alakalı imkanlar araştırılıyor. SGK kimlere zamanından önce erken emeklilik hakkı veriyor?
SGK'dan erken emeklilik müjdesi! Emeklilik yaşı 1250 gün düşüyor!

Türkiye’de emeklilik sistemi çalışanlar için biraz ağır bulunuyor. Özellikle 1999 sonrasında sigorta başlangıçları yapılanlar için emeklilik koşulları zorlayıcı olabiliyor. Çalışanlar 58-60 yaş şartını sağlamak için uzun yıllar beklemek zorunda kalıyorlar ve kalmaya da devam edecekler. Bunun yanın prim şartı da oldukça yüksek oluyor.

Her ne kadar Bağkur emeklilik şartı olan 9000 gün prim şartı için yasal düzenleme yapılacak olsa da buna dair adım henüz atılmadı. İnsanlar da SGK sistemindeki erken emeklilik imkanlarını merak ediyorlar. Mevzuata uygun olarak bazı çalışanların emeklilik koşullarında indirimler uygulanabiliyor.

MALULEN EMEKLİLİK ZORUNLULUK HALİNDE DEVREYE GİRİYOR

SGK çalışanların zor durumda kalmaları halinde onlara özel imkanlar da sağlayabiliyor. Bir çalışan çalışma hayatı sürerken çeşitli nedenlerden dolayı iş gücü kaybı yaşayabilir. Bu iş gücü kaybı yüzde 60 ve üzeri ise o zaman SGK bu çalışana malulen emekli olabilme hakkı veriyor. Malulen emeklilikte herhangi bir yaş şartı aranmıyor. Ancak 10 yıl sigortalılık süresi ile 1800 gün prim şartı isteniyor. Bu koşulları sağlayanlar SGK tarafından hemen emekli ediliyorlar.

FİİLİ HİZMET ZAMMI AYRICALIK SAĞLIYOR

SGK sisteminde fiili hizmet zammı uygulaması da bulunuyor. Bazı mesleklerin koşullarının ağır olmasından dolayı SGK her çalışılan tam yıl karşılığında o çalışana mesleklerine göre daha önceden belirlenen ek prim günleri verilmesini sağlıyor. Bu ek prim günleri 45 gün, 60 gün veya 90 gün olabiliyor. Bu tamamen yapılan mesleğe göre değişiyor. Bu kişiler de emekli olacakları zaman emeklilik hesaplamalarında bu fazladan verilen prim günleri de devreye girdiği için daha kolay emekli olabiliyorlar.

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ÇALIŞAN ANNELERE ÖZEL UYGULAMA

SGK’nın erken emeklilik konusunda en özel uygulaması engelli çocuğu olan çalışan annelere yapılıyor. Bu çalışan anneler hem iş hayatlarını hem de çocuklarının bakımlarını üstlendikleri için yaşamlı çok zorlayıcı oluyor. SGK da onlara emeklilik primlerinde ve emeklilik yaşlarında indirim yaparak imkan sağlıyor. Çalışan annelerin engelli çocukları varsa toplam primlerinin yüzde 25’i kadar SGK prim eklemesi yapıyor. 5000 prim günü olan bu çalışan annenin emeklilik hesabı yapıldığında 6250 prim günü olduğu kabul ediliyor. Eğer bu çalışan annenin engelli çocuğu bir başkasının bakımına muhtaç ise o zaman emeklilik yaşında da ekleme yapılan prim kadar indirim yapılıyor. 5000 prim günü olan çalışan anne böylece 1250 gün daha önce emekli olma imkanı elde ediyor.

usakgundem.com ÖZEL HABERİDİR!