Para Biriktirme Yolları

Para biriktirme yolları birçok kişinin bildiği ama uygulamada zorlandığı bir konudur. Temelde birikim yapılamamasının nedeni gelir ve gider dengesinin iyi ayarlanamamasıdır.
Para Biriktirme Yolları

Bir yandan gider çokken gelirin tam denk gelmesi ya da fazla olan paranın da harcanması birikimi ertelemeye neden olur.

Öncelikli Giderleri Belirleyin

Giderlerinizin zorunlu olanları ve çok acil olmayanlarını ayırmak size aylık hareket etme alanı verecektir. Örneğin temel giderlere ek olarak kişisel zevkiniz için de belli bir miktar para harcadığınız varsayılırsa bundan arta kalan miktardan belli bir kısmı biriktirmeye odaklanmanız gerekir. Yani aslında birikime öncelik verdiğinizde zaten birikim yapmak için de bahane kendiliğinden bulursunuz. Ancak erteleme alışkanlığından vazgeçmek gerekir.

Geliri Yükseltmeye Bakın

Para biriktirmek için eğer çok fazla nakit kalmıyorsa bu durumda gelirinizi artırma yollarına bakabilirsiniz. Bu ek iş olabilir ya da uzmanı olduğunuz bir konuda ders vermek vs. olabilir. Eğer ek bir iş yapma fırsatı yoksa da gereksiz harcamalarınızı daha uygun olanlarıyla değiştirebilirsiniz. Örneğin çok sık dışarıdan yemek yemek yerine kendiniz yapabilirsiniz. Kıyafet harcamalarınızdaki keyfi olan bölümleri azaltabilirsiniz.

Kararlı Olun

Birçok kişi ne yazık ki para biriktirme konusunda kısa sürede tutarsız davranabiliyor. Hedefinizi iyi belirlemek ve buna yönelik belli bir miktar birikim yapmaya karar vermek son derece önemli. Bazen acil durumlar olabilir, ancak bunu mutlaka telafi edebilmelisiniz.