Merkez Bankası'ndan son dakika yeni kredi kararı!

Merkez Bankası tarafından krediler ile alakalı olarak yeni bir adım atıldığı bildirildi. Alınan bu kararlarla beraber köklü değişiklikler için düğmeye basıldığı belirtildi.
Merkez Bankası'ndan son dakika yeni kredi kararı!

Merkez Bankası bir son dakika açıklaması yaparak alınan son kararları kamuoyuna açıkladı. Son dönemlerde çokça tartışma konusu olan kredi büyümesine ilişkin yeni bir hamle geldi. Bir süredir kredi muslukları kısılmış ve bankalar kredi vermeyi pek tercih etmiyordular. Bu da kredi faizlerine olumsuz yansıyordu. Merkez Bankası’nın son kararı ile bu konuda yeni gelişmeler yaşanması bekleniyor.

YENİ KARARLAR AÇIKLANDI!

Merkez Bankası’nın açıklamasında, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

MENKUL KIYMET TESİSİ YÜZDE 4’TEN YÜZDE 1’E İNDİRİLDİ

Bankaların menkul kıymet tesisi zorunluluklarında değişiklik yapma kararı alan Merkez Bankası bunun oranını yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürdü. Bu da bankaların çok daha rahat hareket etmelerini sağlayacak. Menkul kıymet tesisi bankalar için başlı başına zarar oluyor ve bu uygulamaya takılmamak için de ona göre işlemler yapılıyordu.

KREDİ BÜYÜMESİNE GÖRE MENKUL KIYMET TESİSİ SONA ERDİ

Merkez Bankası’nın almış olduğu ve vatandaşı direkt alakadar edecek olan karar ise kredi büyümeleri ile alakalı oldu. Bankalar bir süredir kredi büyümelerine göre menkul kıymet tesis etmek zorunda kalıyordular. Bu uygulamaya Merkez Bankası’nın tamamen son verdiği bildirildi. Uygulamanın kısa sürede sonlandırılacağı ve fazla kredi veren bankaların Merkez Bankası’na zorunlu karşılık göstermelerine gerek olmayacağı belirtildi.

BANKALARIN ELİ RAHATLAYACAK

Bankalar menkul kıymet tesis etmemek için müşterilere kredi vermek istemiyordular. Bunu da kredi faizlerini yükselterek yapıyordular. Merkez Bankası bu uygulamaya son verince bankaların eli artık rahatlamış oldu. Kredi faizleri yine yüksek seviyede kalmaya devam edebilir ama özel bankalarda faizlerde küçük çaplı indirimlerin uygulanabileceği bildirildi.