Merkez Bankası'ndan açıklama! 500 TL'lik ve 1.000 TL'lik banknotlar mı geliyor?

Türkiye’de 500 TL’lik ve 1.000 TL’lik yeni banknotların basılarak tedavüle çıkarılacağı iddialarıyla alakalı olarak önemli bir gelişme yaşandı. Merkez Bankası 500 TL ve 1.000 TL banknotları mı çıkaracak?
Merkez Bankası'ndan açıklama! 500 TL'lik ve 1.000 TL'lik banknotlar mı geliyor?

Türkiye’de yüksek enflasyondan dolayı ciddi bir para sorunu yaşanıyor. Artan fiyatlar ile beraber mevcut banknotlar vatandaşların hayatlarını zorlaştırıyor. Bir ev satın almak için eğer nakit ve elden ödeme yapılacaksa insanlar çuvalla para taşımak zorunda kalıyorlar. 200 TL olan en yüksek banknot insanların ihtiyaçlarına karşılık gelmiyor. Hatta emekliler maaşlarını banka ATM’lerinden çekmek istediklerinde çok sayıda çok sayıda banknot almak zorunda kalıyorlar. Bu durum karşısında da 500 TL’lik ve 1.000 TL’lik banknotların çıkarılması isteniyor.

Çok sayıda ekonomist artık 500 TL’lik ve 1.000 TL’lik banknotların çıkarılması gerektiği konusunda açıklamalar yapar oldular. Mevcut banknotların Türk ekonomisini de zayıf gösterdiğine vurgu yapan ekonomistler bu şekilde Türk lirasına da kaybolan itibarına bir toparlanma sağlanacağını iddia ediyorlar.

MERKEZ BANKASI BAŞKANLARI HEP REDDETTİLER

Türkiye’de kağıt paralar olarak bilinen banknotlar Merkez Bankası tarafından basılabiliyor. Dolayısıyla uzunca bir süredir 500 TL’lik ve 1.000 TL’lik banknot çıkarılmasına dair taleplerin hedefinde de Merkez Bankası bulunuyor. Ancak hem Şahap Kavcıoğlu döneminde hem de Hafize Gaye Erkan döneminde Merkez Bankası Başkanları bu yeni banknot basılmasına dair eleştirileri neredeyse hakaret olarak kabul edip kesin bir dille reddederek ihtiyaç olmadığını söylediler. Bundan dolayı da Merkez Bankası yeni bir banknot adımı atamadı.

FATİH KARAHAN AÇIK KAPI BIRAKTI

500 TL’lik ve 1.000 TL’lik yeni banknotlar hakkında bugün merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan açıklamalarda bulunup bu talepler için kapıyı açık bıraktı. Yeni banknotlar için bir karar almadıklarını açıklayan Fatih Karahan bunun kesinlikle olmayacağı şeklinde de bir tutum ortaya koymadı.

Kendisine sorulan ilgili soruya yanıt veren Fatih Karahan, “Üst banknota ihtiyaç olup olmayacağı birçok faktöre bağlı. Finansal analizlere, teknik değerlendirmelere göre biz buna karar veriyoruz. Bu kapsamda tedavüldeki küpür kompozisyonlarının değişimlerini dikkate alıyoruz. Bu yaptığımız analizler sonucunda ihtiyaç olursa gerekli adımları atacağız.” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın bu açıklamasının ardından herkes 500 TL’lik ve 1.000 TL’lik banknot basımı konusunda Merkez Bankası’nın bir yeni karar alıp almayacağını merakla beklemeye başladı.