Enflasyon Hakkında Bilmedikleriniz

Enflasyon nedir? Enflasyon mal ve hizmetlerin fiyatlarında sürekli artışı ifade etmektedir. Enflasyon, mal ve hizmet fiyatlarının genel düzeyini ifade etmektedir. Tek bir üründe yaşanılan fiyat artışları enflasyon olarak hesaplanmamaktadır. Bununla beraber fiyatlar düzeyin devamlı bir artış içerisinde olması gerekmektedir.
Enflasyon Hakkında Bilmedikleriniz

Kısaca anlatmamamız gerekirse bir ya da birden fazla yer alan malların fiyatının devamlı artması ya da piyasada tüm malların fiyatının bir kereliğine artış göstermesi enflasyon olarak düşünülmemesi gerekir. Enflasyon artışı genel olarak mal ve hizmet fiyatlarının devamlı şekilde artmasını ifade etmektedir. Enflasyon düşüşü ise mal ve hizmet fiyatlarındaki azalmayı ifade eder.

Enflasyon, dolanan para miktarıyla mal ve hizmetlerin genel toplamı arasında görülecek olan açığın yavaş yavaş büyümesinden kaynaklanacak fiyatların yükselişidir. Fiyatların yükselişi ile beraber bunun karşılığında para değerlerinin düşmesi anlamına gelmektedir. Bir ülke ekonomisi içerisinde görülecek olan işsizlik oranı, fiyatlar genel düzeyleri ve enflasyon oranlarının ölçülmesi makro ekonomik performansı hesaplanır. Bunun anlamı enflasyon, ülke ekonomisinde ekonomik performans konusunda son derece önemlidir. Enflasyonun tersi deflasyon olarak bilinir. Para arzının düşürülerek elde kalan paranın değer kazanmasına deflasyon denir.

Enflasyon Neden Yükselir?

Enflasyon, ülke ekonomisi içerisinde istenmeyen bir ekonomik problemdir. Bunun nedeni paranın değeri düşer, elde bulunacak olan paranın alım gücü azalmaktadır. Kıt olan kaynakları bulunan tüketiciye paylaştırmak büyük bir sorundur. Bu yüzden enflasyon genel olarak nüfus oranı fazla ve kaynakları kıt olan ülkelerde daha fazla gözlemlenir.

İlgili Haberler