En düşük emekli maaşında hesaplamalar değişti!

Emekliler şimdiden açıklanan rakamlarla birlikte maaş hesaplaması yapmaya başladı. Ancak hesaplamaların değiştiği öğrenildi. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte güncel rakamlar ve en düşük temmuz emekli maaşı..
En düşük emekli maaşında hesaplamalar değişti!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) heyecanla beklenen enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlarla birlikte enflasyonun hangi rakamda olduğu ve maaş hesaplamasına nasıl etki göstereceği de belli olmuş oldu. En düşük emekli maaşının ne kadar olacağı da şimdiden hesaplanmaya başladı.

TÜİK’in açıkladığı oranlara göre enflasyon aylık yüzde 3,18 oranında artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 69,80 oranında artış gösterdi.

MAAŞ HESAPLAMALARI BAŞLADI

Konu ile ilgili Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram tarafından önemli açıklamalar geldi. Emeklileri heyecanlandıran maaş zammı hesaplamasına ilişkin açıklama yapan Bayram, şunları söyledi:

“Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı alacaklar. İlk 6 ayı değerlendirecek olursak yüzde 25 civarında bir enflasyon farkı oluşacağını değerlendiriyoruz. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 25'lik bir zam alacaklardır. Buna yüzde 5'lik bir refah payı yapılacağını, toplamda yüzde 30 oranında zam yapılacağını değerlendiriyorum.

Memur emeklilerine ise yüzde 20 oranında zam yapılacağını değerlendiriyoruz. Ancak memur maaşları değil de memur emeklilerinin maaşları SSK ve Bağkur emeklilerinin alacağı zam oranına tamamlanabilir. Sayın Cumhurbaşkanının açıklaması ile birlikte zamlar eşitlenebilir”

5 PUANLIK REFAH PAYI ARTIŞI

Yeminli Mali Müşavir, yaptığı açıklamasının devamında enflasyonun üzerine refah payının da eklenebileceğini belirtti. Emeklilerin enflasyonu daha fazla hissettiğini belirten Bayram, 5 puanlık refah payı artışı ile rakamın yüzde 30’u görebileceğini söyledi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı konusuna da değinen Bayram, şu anda en düşük emekli maaşının 10 bin TL olduğunu söyledi. Ancak asgari ücrete oranla bu rakamın 15 bin TL civarında olması gerektiğini belirtti. Fakat diğer yandan bu yıl asgari ücrete ara zam yapılmayacağını emeklilerin ise temmuzda ara zam alacağını söyleyen müşavir bu iki taraf arasındaki makasın daralması adına önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Bayram, açıklamasının sonunda temmuz ayında en düşük emekli maaşının 13 bin TL civarına çıkabileceğini de sözlerine ekledi.