Emekliler için kök maaş hesaplama sistemi değişti! En düşük emekli maaşı temmuzda bu olacak

Emekliler maaşlarına gelecen zam miktarını hesaplamak için çoktan kağıt ve kaleme sarıldı. Emekliler için kök maaş hesaplama sisteminin değiştiği belirtildi. Peki, en düşük emekli maaşı temmuzda ne kadar olacak? İşte emekliler için son gelişmeler..
Emekliler için kök maaş hesaplama sistemi değişti! En düşük emekli maaşı temmuzda bu olacak

SSK, BağKur, Emekli Sandığı ve EYT emeklileri her yıl 2 defa zam alıyor. Enflasyon farkına göre açıklanan oranlarla birlikte maaşları yeniden hesaplanan emeklilerin yeni maaşları ne olacak? Yaklaşık 16 – 17 milyon emekliyi kapsayan gelişmeye göre emeklilerin maaşları temmuz ayında yine değişecek. Şu anda 4 aylık enflasyon rakamları kesinleşmiş oldu. Temmuz ayında açıklanacak olan haziran ayı enflasyon oranın da belli olması sonrasında emeklilerin cebine girecek net para belli olmuş olacak.

10 BİN TL OLARAK BELİRLENMİŞTİ

En düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlenmişti. Temmuz ayında yapılacak düzenlemeye göre bu rakamı güncellenmesi ve emekliler için yeni bir maaş belirlenmesi bekleniyor.

Son olarak yapılan hesaplamalarda SSK, BağKur emekli zammı yüzde 37,57’den yüzde 49,25’e eşitlenmişti. Bu şekilde memur ve SSK, BağKur emekliler için verilecek zam oranı aynı seviyeye çıkarılmıştı. Bu kapsamda da en düşük emekli maaşı 10 bin TL oldu.

En düşük memur emeklisi maaşı 14 bin 740 TL’ye çıkarıldı.

6 AYDA BİR MAAŞLAR ARTIYOR

SSK, BağKur, Emekli Sandığı ve EYT emeklileri her yıl 2 defa enflasyon farkına göre zam alıyor. Güncel enflasyon rakamlarına ek olarak refah payı da eklenerek maaşların 6 ay boyunca yetebilmesi amaçlanıyor.

Memur emeklileri enflasyon farkına ek olarak bu yıl temmuz dönemi için yüzde 10 toplu sözleşme zammı alacak.

KESİNLEŞMİŞ RAKAMLAR

Emeklilerin alacağı zammın kuruşu kuruşuna kesinleşmesi için 6 aylık enflasyon rakamlarının netlik kazanması gerekiyor. Şu anda açıklanan TÜİK enflasyon rakamlarına göre 4 aylık enflasyon rakamı SSK, BağKur emeklisi için yüzde 18,72 memur emeklisi için yüzde 13,56 olarak açıklandı. Açıklanan bu oranlar kesinleşmiş rakamlar. Haziran ve Temmuz’da açıklanacak rakamlarla 6 aylık enflasyon farkı resmileşmiş olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

En düşük emekli maaşı için masada 2 formül var. İlk olarak 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 25,39 şeklinde. Bu orana göre hesaplama yapıldığında en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye çıkarılacak.

1 yıllık enflasyon farkı dikkate alındığında enflasyon yüzde 35-40 bandı için en düşük emekli maaşı 13 bin 500 TL – 14 bin TL civarında olması bekleniyor.