Doğalgaza zam var mı? Mayıs ayı doğalgaz tarifeleri açıklandı!

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından bir açıklama yapılarak Mayıs 2024 döneminde uygulanacak olan doğalgaz tarifeleri kamuoyuna ilan edildi. Doğalgaz faturalarına Mayıs ayında zam uygulanacak mı?
Doğalgaza zam var mı? Mayıs ayı doğalgaz tarifeleri açıklandı!

Türkiye’de doğalgaz fiyatlarına Mayıs 2024 döneminde herhangi bir zam uygulanıp uygulanmayacağına dair nihai karar merakla bekleniyordu. Bu merak Türkiye’de doğalgaz fiyatlarını belirleyen kurum olan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından yapılan açıklama ile sona ermiş oldu. Mayıs ayında doğalgaz fiyatlarında herhangi bir artışa gidildi mi?

BOTAŞ’TAN ZAM YOK AÇIKLAMASI!

BOTAŞ her yeni ay başlarken o ay uygulanacak olan doğalgaz tarifelerini abonelik gruplarına göre ayrı ayrı açıklıyor. Mayıs ayında uygulanacak olan doğalgaz tarifeleri de belli oldu. Doğalgaz tarifeleri incelendiğinde Nisan ayında uygulanan tarifenin aynısının Mayıs ayında da uygulanacağı görüldü. Böylece doğalgaza zam uygulaması olmayacağı kesinleşti.

TARİFELER BELLİ OLDU!

BOTAŞ’ın açıklamış olduğu Mayıs 2024 doğalgaz tarifelerine göre konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine 1000 metreküp doğalgaz 4.080 TL fiyatla satılacak. Aynı şekilde sanayi aboneleri Kademe 1’de 1000 metreküp doğalgaz 8.549 TL, Kademe 2’de 1000 metreküp doğalgaz 11.374 TL olacak. Elektrik üretim amaçlı doğalgaz tarifesinde ise 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 12.000 TL tutarında açıklandı.

DOĞALGAZDA ENFLASYON ETKİSİ!

Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında aylardır herhangi bir zam yapılmıyor. Bu süreçte maliyet artışları olmasına rağmen zam uygulamasına başvurulmuyor. Zam yapılmamasının ana nedeni ise enflasyon ile mücadele oluyor. Doğalgaz zammı yapılması durumunda enflasyonu artırıcı bir etki yapacaktı ama bu artan maliyetleri devlet karşılayarak fiyat istikrarı konusunda önemli bir kazanım elde ediliyor. Özellikle de Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamlardan dolayı ekonomi yönetimi enflasyonu artıracak her türlü işlemden kaçınıyor. Açıklanan yeni doğalgaz tarifelerinde de bu durum görülebiliyor.