Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısında alınan kararları açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yapılan kabine toplantısının ardından alınan kararları açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde hangi kararlar alındı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısında alınan kararları açıkladı!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde toplandı. Mayıs ayının ilk kabine toplantısına tüm bakanlar eksiksiz bir şekilde katılım gösterdiler. Kabine toplantısında alınan kararlar ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna ilan edildi. Son yapılan kabine toplantısında hangi kararlar alındı?

YABANCI ÖĞRENCİ MESAJI

Afrika ile ilişkilerden bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıtayla ilişkilerimizin kısa sürede bu kadar hızlı ilerlemesinde Türkiye mezunlarının çok büyük rolü vardır. Resmi kanalların tıkandığı yerlerde gönül elçilerimiz devreye giriyor, düğümleri çözüyor, süreci kolaylaştırıyor. Bugün dünyanın 198 farklı ülkesinden yaklaşık 340 bin öğrenci Türkiye'de yükseköğrenim görüyor. Uluslararası öğrenci hareketliliğinden aldığımız payın artması korkulacak değil gurur duyulacak bir tablodur. Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, Avustralya gibi ülkeler tabiri caizse bu işin kaymağını yiyordu. Uluslararası öğrencilerin yüzde 70'e yakını halen bu ülkelerde eğitim alıyor. Türkiye ekonomisi için bu rakam yıllık 3 milyar dolardır. Türkiye'ye yabancı öğrenci gelmesin demek, devletimizin nüfuz alanı büyümesin, ülkemiz kabuğunu kırmasın demektir. Kanun, nizam ve genel ahlaka aykırı davranan varsa devletin ilgili kurumları gereğini yapar ve yapacaktır. Bazı 5. kol elemanları tarafından medya ve sosyal medyada körüklenen lümpen ırkçılığın asla iyi olmadığı açıktır.” dedi.

HAMAS AÇIKLAMASI

Hamas’ın ateşkesi kabul etmesine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim telkinlerimiz ile Hamas’ın ateşkes teklifini kabul etmesinden memnuniyet duyduk. Şimdi aynı adımı İsrail’in atması gerekir. Biz dostlarımızın sayısını artırmayı önemsiyoruz. Yaşanan sorunlar diplomasi ile çözülmelidir. Yeterki bu kanallar açık tutulsun. Türkiye uluslararası alanda aktif rol almaya devam edecektir. Türkiye’yi her alanda güçlendirip, kalkındırarak daha iyi yerlere taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beşiktaş Gayrettepe’de 29 işçi kardeşimiz göz göre göre hayatını kaybetti. Antalya’da 1 kişi teleferik faciası ile hayatını kaybetti. İstanbul’da belediyenin açtığı çukurda bir evladımız can verdi. Biz bunları yaşamak istemiyoruz. Bunların sorumluları hukuk önünde hesap verecekler. Bu meseleleri 1 Mayıs’ta konuşmak isterdik ama bunlara değinilmedi. 1 Mayıs’ta polisimize taş ve sopalarla saldırarak kutlama yaptılar. Siyasetten emekliliğe sevk edilenler dahil kimi çevrelerin yapıcı gelişmelerden rahatsız olduğu anlaşılıyor. Muhalefetin de sorumluluk bilinci ile hareket edip tek sermayeleri gerilim olanların etkisinde kalmamalarını umuyoruz.” şeklinde konuştu.

EKONOMİ ALANINDA AÇIKLAMALAR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin açıklamaları şöyle:

"Bölgemizdeki savaşlar ve krizler bizi zorlasa da ekonomi programımızı devam ettiriyoruz. Özel sektörümüzün en çok şikayeti işçi bulamamak oluyor. Bundan sonra işgücü yetiştirmeye odaklanacağız. Hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısını çözmek için gerekli adımları atıyoruz. Doğru politikalarla enflasyonu tek haneler kadar düşürmeyi hedefliyoruz. Bizim amacımız geçici çözümler bulmak değil. Kalıcı adımlar atarak 85 milyonu rahatlatmak istiyoruz. Ekonomi programımızdan geriye dönüş olmayacak. Verimliliği artırmak için yapısal reformlara hız kazandıracağız. Teknolojik ve stratejik yatırımları teşvik etmek için başvurulan 210 yatırım için kredi vereceğiz. Bazı alanlarda enflasyonun yüksek seyrettiğinin farkındayız. Konut ve araç piyasasında oluşan fiyat balonu sönmeye başlamıştır. Cari açığımız bir önceki yıla göre azalmıştır. Altın ve enerji hariç cari dengemiz fazla verdi. Turizmde yılın ilk 3 ayını rekorlarla tamamladık. 2024 yılı için hedefimizi 60 milyar dolar gelir olarak belirlemiştik. İlk 3 aylık rakamlara bakıldığında hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.

Politikalarımızı uyguladıkça risk primimiz daha fazla düşecek. Bankacılık sektörü ve reel sektörün dış borç çevirme oranları yükseliyor. Brüt rezervlerimiz 27 milyar dolar arttı. Kalkınma projelerimizde 50 milyar dolara yakın bir kaynağı kullanacağız. Türkiye ekonomide belirlediği hedeflerine ancak daha çok üretip, daha çok ihracat yaparak ulaşabilir. Yenilenebilir enerjinin sepetimizdeki oranı artıyor. Enerjide şu anda dışa bağımlıyız. Bir taraftan üretip yeni pazarlara ulaşırken içeride de tasarruf etmemiz gerekiyor. Buna kamu olarak biz öncülük ve rehberlik edeceğiz. Kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, yurt dışı seyahatler gibi çok alanda tasarrufa gideceğiz. Vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin kalitesini artırıp bunu da en az maliyetle yapacağız."

ÖĞRETMEN ATAMALARI KARARI

Eğitime dair açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli inşallah evlatlarımızı geleceğe çok daha donanımlı hazırlanmasını sağlayacaktır. Tek tipçi, yasakçı eğitim anlayışı yerine bilime, sanata, spora önem veren bir modeli güçlendirmemiz temel bir ihtiyaçtır. Atama bekleyen öğretmen adaylarımızın durumunu görüştük. Milli Eğitim Bakanımız, Hazine Bakanımız ve ekonomi kurmayları son bir defa daha görüşecek ve yarın ataması yapılacak olan öğretmenlere yönelik açıklama yapılacaktır." dedi.