Borsa Yatırımlarında Temettü Nedir?

Temettü borsa yatırımcıları için ekstra kazanç anlamına gelmektedir. Temettü kavram olarak borsada yer alan şirketlerin kar dağıtımını ifade etmektedir.
Borsa Yatırımlarında Temettü Nedir?

Daha da açık bir şekilde ifade edecek olursak bir şirketin cari yıl içerisinde elde ettiği karını şirketin ortaklarına dağıtmasına temettü denmektedir. Böylelikle yatırımcılar hisse senetlerinin değerlenmesinin yanı sıra bir de kar payı almaktadır.

Kar Payı Neye Göre Dağıtılır?

Kar payları şirketin ortaklarına dağıtılmaktadır. Dağıtım yapılırken ise göz önünde bulundurulan husus şirkete ne kadar ortak olunduğudur. Bu kapsamda dağıtımı yapılacak kar payı, şirkete ortaklık oranları ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla hisse sahibinin şirkete ortaklık oranı ne kadar çok ise o kadar çok kar payı elde etmesi söz konusu olacaktır.

Ne Zaman Dağıtılır?

Kar payı oranlarının dağıtılması şirkete göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel itibariyle bakacak olursak mayıs ayı sonuna kadar kar paylarının dağıtılması mümkün olmaktadır.

Kar payının nasıl dağıtılacağı ise şirketlere göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda kimi şirketler sadece para yatırırken kimi şirketler de para yerine hisse senedi vermektedir. Tüm bunların yanı sıra hem hisse senedi hem de para veren şirketler de bulunmaktadır.

Temettü Sonrası Senedin Fiyatının Düşmesi

Tüm bu anlatılanlardan sonra sizler de temettü payından faydalanmak için hisse senedi alma hayalleri kurabilirsiniz. Ancak bunun hiç de mantıklı olmadığını belirtmek gerekir. Zira temettü dağıtımından sonra hisse senedinin değeri temettü değeri kadar düşmektedir. Dolayısıyla da temettü almamış gibi olacaksınız. Ancak uzun vadeli bir yatırım yapacaksanız bu durumda temettü oranı sizler için ekstra kazanç anlamına gelecektir.

Şirketlerin hangisinin daha fazla temettü oranı dağıttığını anlayabilmek için şirketlerin yıl sonu bilançolarına bakmanızı sizlere tavsiye ederiz.