Bireysel Emeklilik Sistemi

Her çalışan, düzenli olarak maaş alan ve düzenli olarak SGK ödemelerinin yattığı kişiler Bireysel Emeklilik Sistemi uygulamasından otomatik olarak yararlanırlar.
Bireysel Emeklilik Sistemi

Para biriktirme yöntemleri arasında en cazip olanıdır denilebilir. Faiz uygulamalı yatırımlarda olduğu gibi taban ücret içermez. Kişilerin aldıkları maaşlar doğrultusunda cüzi bir miktar maaşlarından otomatik olarak kesilir ve Ziraat Bankası’nda otomatik olarak kişilerin adına açılan hesaplarında bu paralar birikmeye başlar.

Örneğin: ayda düzenli olarak bir kişinin maaşından 100 TL kesinti oluyor ise bu kişiye % 25 devlet katkısı sağlanır ve sözleşme bitene kadar devlet katkısı ile birlikte bu paralar o hesapta birikir. Sözleşmenin bitmesi ile de eğer düzenli yatırım yapılmış ise kişiler devlet katkısı ile birlikte biriken parasını almaya hak kazanır.

BES Ne Kadar Kesiliyor

Yukarıda ki örnekte aylık 100 TL kesinti yalnızca bir örnek olarak verilmiştir. BES kesintileri kişilerin aylık düzenli olarak aldıkları maaşlar göz önüne alınarak hesaplanır. Her sigortalı çalışan kişinin brüt maaşı üzerinden BES kesintisi yapılır. Çalışanların brüt maaşının % 3’ü BES kesintisi olarak kişilerin isimlerine otomatik olarak yatırılır.

Brüt maaş 1777,5 olarak düşünülürse BES kesintisinin 53 lira 32 kuruş olması beklenir. Bu kesinti BES sisteminde yapılan en düşük kesinti olarak karşımıza çıkar. Daha fazla gelire sahip olanlardan yapılan en yüksek kesintisi ise 340 lira olmaktadır.