Bankada parası olanlar dikkat! Yüzde 10 daha fazla kesinti yapılacak!

Parasını bankalarda Türk lirası mevduatlarda değerlendirenler için çok önemli bir değişiklik yapılıyor. Bunun için de mevduat sahiplerine kritik bir uyarıda bulunuldu.
Bankada parası olanlar dikkat! Yüzde 10 daha fazla kesinti yapılacak!

Türkiye’de ekonomi alanında önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Son dönemlerde bankaları TL mevduatlara verdiği getiriler sürekli olarak gündem olmuştu. Ancak mevduat sahipleri için olumsuz bir uygulamaya başlanacak. TL mevduat sahipleri eğer yeni bir karar alınmazsa daha fazla stopaj kesintisi ile karşılaşacaklar. Bu şekilde mevduat sahipleri daha fazla oranda stopaj ödemesi yapmış olacaklar.

YÜZDE 5’TEN YÜZDE 15’E ÇIKACAK!

TL mevduatların desteklenmesi için devlet tarafından bir stopaj avantajı sağlanmıştı. Normalde yapılan yüzde 15 stopaj kesintisi yüzde 5’e düşürülmüştü. Bu uygulamanın süresi ise 30 Nisan’da sona erecek. Bu tarihten sonra yapılacak olan TL mevduat işlemlerinde stopaj kesintisi yüzde 15 olarak uygulanacak. Eğer Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi yeniden uzatırsa stopaj kesintisi yüzde 5’ten yapılmaya devam edilecek.

STOPAJ ORANLARI NE KADAR?

Şu anda uygulanan stopaj oranları merak ediliyor. TL mevduatlarda şu anda 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 5, 1 yıla kadar vadelerde yüzde 3 ve 1 yıldan uzun vadelerde yüzde 0 olarak stopaj alınıyor. Bu avantaj ile beraber TL mevduata parasını yatıranlar daha fazla kazanç elde ediyorlar. Bu da TL mevduatlara olan ilgiyi cazip kılıyor.

YÜZDE 10 DAHA FAZLA KESİNTİ YAPILACAK

Bir karar değişikliği olmazsa TL mevduatta parası olanlar yüzde 10 daha az kazanacaklar. Mevduat sahiplerinin sağladıkları kazancın yüzde 10’luk kısmını devlet stopaj olarak alacak. Yüzde 5’lik kısım de eklendiğinde parasını bankaya yatıranlar yüzde 15 oranında tutarı devlete otomatik olarak stopaj olarak ödeyecek. 100.000 TL’lik kazancın 15.000 TL’si stopaj olarak kesilecek.

Öte yandan stopaj kesintisi ile alakalı olarak son bir avantaj halen daha kullanılabiliyor. 30 Nisan’a kadar parasını TL mevduat hesaplarına yatıranlar yüzde 5 stopaj kesintisi ile işlem yapacaklar. 1 Mayıs’tan itibaren ise bu oran yüzde 15 olacak.