Asgari ücret zammını hesapladı! Maaşlar 21.252 TL mi oluyor?

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak büyük bir beklenti oluşurken ara zamma ilişkin değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılacak mı?
Asgari ücret zammını hesapladı! Maaşlar 21.252 TL mi oluyor?

Asgari ücret zammı ile ilgili kamuoyunda büyük bir beklenti oluştu. Açlık sınırının altında kalan asgari ücrete ara zam yapılmaması durumunda oldukça büyük bir ekonomik sorun ortaya çıkacak. Yılın 5. ayında açlık sınırının altında kalan asgari ücret enflasyon düşse dahi bu seviyede kalmaya devam edecek. Bu da asgari ücretlilerin zamsız şekilde yıl sonunu getirmelerini imkansız hale getirecek.

Asgari ücret zammı için kamuoyunda çeşitli değerlendirmeler yapılıyor. Son olarak SGK Başuzmanı İsa Karakaş asgari ücret zammı açıklaması yaptı. Asgari ücretin açlık sınırı altında kaldığı için zammın gereklilik haline geldiğini söyleyen İsa Karakaş bunun için atılması gereken adımlara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

ASGARİ ÜCRET MUTLAKA GÜNCELLENMELİ

Asgari ücret zammının kaçınılmaz olduğunu belirten İsa Karakaş, “Asgari ücretin enflasyon karşısında eridiğini görüyoruz. Asgari ücretlinin alım gücünü korumak ve sosyal adaleti sağlamak için Temmuz ayında mutlaka güncellenmesi gerekiyor. Asgari ücrete istediğiniz zaman zam yapabilirsiniz. Bunun için yasa çıkarmaya da ihtiyaç yok. Örneğin 2001 yıllarında asgari ücreti 3 defa artırmışız. Bunda yasal bir engel yok. 1 yılda 4 defa zam yapmışız ve sonraki yıl da 3 defa artırmışız. 2016 yılına kadar ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki defa zam yapmışız. Enflasyon düştükten sonra ise yılda bir defa asgari ücrete zam yapmaya başlamışız. 2022 yılında yüksek enflasyon başlayınca asgari ücrete yılda iki defa zam yapılmaya başlanmış.” dedi.

ASGARİ ÜCRET İÇİN YÜZDE 25 ZAM HESAPLAMASI!

Asgari ücrete zam yapılmaması seçeneğini de yorumlayan İsa Karakaş, “Asgari ücrete eğer temmuz ayında ara zam yapılmazsa 6 aylık enflasyon farkından dolayı çalışanların yüzde 25 oranında bir gelir kaybı olacak. Bundan dolayı asgari ücrete de en az yüzde 25 oranında zam yapılması gerekiyor. Bu zammı uygularsanız şu anda 17.002 TL olan net asgari ücret temmuz ayında 21.252 TL’ye yükselir. Asgari ücrette net 4.250 TL artış sağlanır ve bununla çalışanların kaybı önlenir hem de sosyal adalet sağlanarak çalışma barışına destek olunur. Bu olmazsa asgari ücretlileri oldukça zor bir süreç bekliyor. Geçim sıkıntısı yaşayan çalışandan da verim alamayacaksınız. Her açıdan asgari ücrete zam yapmamanın zararı var.” ifadelerini kullandı.