6.667 TL ödenmeye başlandı! Vatandaşa nakit devlet desteği açıklandı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş arayanlara yönelik bir sosyal yardım açıkladı. Nakit olarak ödenecek olan bu sosyal yardımdan hangi şartlar ile yaralanmak mümkün olacak?
6.667 TL ödenmeye başlandı! Vatandaşa nakit devlet desteği açıklandı!

Türkiye’de vatandaşların önemli bir kısmı yaşanan yüksek enflasyondan dolayı sosyal yardımlardan yararlanmak zorunda kalıyorlar. Geçim standartları ile gelirler arasındaki denge kaybolunca sosyal yardım alabilecek vatandaşların sayısında da artış yaşandı. Bu durum karşısında sosyal yardımları yöneten ve dağıtan merkez olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım programlarını çeşitlendiriyor. En çok dikkat çeken sosyal yardım programı ise İşe Başlama Yardımı oldu.

İŞE BAŞLAMA YARDIMI NEDİR?

İşe Başlama Yardımı şu anda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın uygulamakta olduğu yaklaşık 50 farklı sosyal yardım programından bir tanesidir. Bu sosyal yardım nakit olarak verilirken çok keskin kuralları bulunmaktadır. İşsiz ve iş arayan vatandaşların yararlanabildiği bu sosyal desteği olabilmek için net bir şekilde ihtiyaç sahibi olmak gerekiyor. Bizzat bakanlık tarafından kendisine iş bulunan vatandaşa bir de nakit sosyal yardım ödemesi yapılıyor.

ŞARTLARI NELER?

İşe Başlama Yardımı için çok keskin şartlar bulunmaktadır. Öncelikle Aile Bakanlığı’nın sosyal yardım desteği verdiği hanelerde yaşayan kişiler bu imkandan yararlanıyorlar. Bu hanelerde yaşayan ve 18-55 yaşında olmasına rağmen çalışmasına herhangi bir engel bulunmamasına karşın herhangi bir işte çalışmayanlara devlet bu desteği veriyor. Destekten yararlanmak için ekstradan bir başvuru yapılmasına gerek kalmıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Aile Bakanlığı ihtiyaç sahibi hanede yaşayan ve çalışabilir durumda olan kişiyi İŞKUR’a yönlendiriyor. İŞKUR bu kişinin mesleki ve geçmiş çalışma hayatına uygun olacak işleri tespit edip iş görüşmelerini ayarlıyor. Bu kişiler belirtilen iş görüşmelerine katılarak anlaşma sağlamaları halinde işe giriyorlar. Bu iş SSK’lı bir iş olurken en az asgari ücret kadar maaşı oluyor. Böylece bu kişi sosyal güvencesi olan bir işe girmiş oluyor. Bu işe giriş işleminden sonra Aile Bakanlığı bu kişiye İşe Başlama Yardımı ödemesi yapıyor.

NE KADAR ÖDENİYOR?

Aile Bakanlığı’nın İşe Başlama Yardımı’nın ne kadar olduğu açıklandı. Buna göre brüt asgari ücretin üçte birlik kısmı ilgili vatandaşa İşe Başlama Yardımı olarak veriliyor. Bu tutan mevcut asgari ücrete göre 6.667 TL oluyor. Vatandaşlar bu sosyal yardımdan nakit olarak yararlanırken bir kişi bu imkandan yılda sadece 2 defa faydalanabiliyor.