YÖK Denkliği Nedir?

Ülkemizde pek çok insanın YÖK denkliği almak için çalıştığını duyarsınız. Peki bunun anamı nedir?
YÖK Denkliği Nedir?

YÖK, alınan üniversite eğitimini geçerli olması için ya yerel bir üniversiteden eğitim alınmasını istiyor ya da YÖK tarafından onay verilmiş bir yabancı üniversite okunmasını bekliyor. Bu şartları sağlayan kişiler remi olarak üniversite mezunu statüsünü kazanıyor. Yani yurtdışında okuma planı olanlar öncelikle YÖK onaylı üniversiteler tercih etmeliler. Bu şartlar sağlanırsa yurt içindeki bir üniversite mezununun yararlandığı haklardan yararlanıyorsunuz. Askerlik ya da kamu görevlisi olma gibi haklar sayılabilir.

Eğer YÖK tarafından onaylanmayan yurtdışında bir üniversitede okumuşsanız gerekli belgelerle YÖK’e başvurarak denklik almanız gerekir. Yurt dışında ön lisans, lisana ve yüksek lisans okuyanlar denklik için başvurabilirler. Yabancı uyruklu olan kişilerin sağlık alan dışında denklik için başvurmalarına gerek yoktur.

Bu kişilerin başvuruda verdiği evraklar ve diğer hususlar incelenerek denklik verilebilmektedir. Unutulmaması gereken bir husus var ki uzaktan eğitim yoluyla okuyan kişilere denklik verilmemektedir. Yalnızca örgün olarak okuyanlar denklik başvurunda bulanabilirler.

YÖK STS Sınavı

YÖK tarafından uygulanan denklik sınavı STS idi. Bu sınav daha önceleri yurt dışında eğitim alan doktor ve öğretmenler için uygulanıyordu. ancak 2013 itibariyle öğretmen ve doktorlar için uygulanmamaktadır. Herhangi bir denklik almaya gerek olmaksızın bu kişilerin artık TUS ve KPSS gibi sınavlarla başarılı ispatlamaları yeterli olacaktır.