Mısırlılar Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında!

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı seçimi için halk bir kere daha sandık başına giderken sonuçlar merakla bekleniyor.
Mısırlılar Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında!

3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır'da askeri darbe yapılmış, darbe sonucu Mısır'ın seçimle görev başına ilk kez gelen Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi devrilmişti. Darbeyi yapan Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi 2014 senesinde düşük olan katılım ile Cumhurbaşkanı seçilerek göreve getirilmişti.

2024 senesinde yüzde 97 oranında oy alarak görev başına gelen Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi 2018 senesinde bir kere daha seçime gitmiş ve yine yüzde 98 oy olarak görevine devam etme hakkı elde etmişti. Mısır bugün bir kere daha seçime gidiyor.

MISIR'DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ!

Mısır, yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere bugün sandık başına gidiyor. Ülke olarak ekonomik kriz ve Gazze Şeridi sınırındaki savaşla boğuşan Mısır’da bugün yerel saatle 09.00’da başlayan ve 21.00’e kadar sürecek olan oy kullanma işlemleri 3 gün boyunca devam edecek. Kesin sonuçların 18 Aralık’ta açıklanacağı cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye rakip olmaya hak kazanan 3 adayın yüksek profilli olmaması ve Sisi’ye potansiyel rakip olabileceği düşünülen adayın ekim ayında adaylıktan çekilmesi sonucu 10 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin 3. kez iktidara gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Seçim zaferinin ardından 6 yıllık yeni bir dönem için iktidara gelmesi beklenen Sisi’nin yeni dönemde rekor seviyelere ulaşan enflasyonu kontrol altına almak, döviz sıkıntısını yönetmek ve İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların yayılmasını önlemek için çalışacağı belirtiliyor. Analistler ise, 2024 yılında yapılması beklenen seçimin zayıflamış olan para biriminin devalüasyonu da dahil olmak üzere ekonomik değişikliklerin hemen uygulanabilmesi için öne çekildiğini söylüyor.

Mısırlılar bugün bir kere daha seçime giderken Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin bugün bir kera daha yine rekor oy oranı ile Cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor. Mısır'da bugün oy verme işlemleri 21:00' e kadar devam edecek. Ardından seçim işlemlerinin tamamlanması ile seçim sonuçları kesinleşerek ilan edilecek.