Dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri sıralamasında Türkiye'nin sıralaması dikkat çekti

Dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri belli oldu. Bu sıralamada Türkiye'nin yer aldığı sıra dikkat çekti.
Dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri sıralamasında Türkiye'nin sıralaması dikkat çekti

Dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri açıklandı. Bu ülkeler arasında Türkiye'nin sıralamadaki yeri ise dikkat çekti. İngiltere merkezli Dünya Kültürü Puan Endeksi verileri yayımlandı. Yayımlanan listeye göre dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri açıklandı. Peki dünyanın en çok kitap okuyan ülkesi hangisi oldu? Türkiye'nin sıralaması kaç?

DÜNYANIN EN ÇOK KİTAP OKUYAN ÜLKELERİ

Dünyada en çok kitap okuyan ilk 10 ülkenin arasında 6'sının Asya'dan olduğu 4'ünün ise Avrupa'dan olduğu ortaya çıkmıştır. En çok kitap ok uyan ülkeler arasında Türkiye'nin sıralaması ise merak konusu oldu.

1995 yılında 23 Nisan günü UNESCO tarafından Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü ilan edilmiştir. Kitap okuma alışkanlığının geliştirilmesi için bazı etkinlikler düzenlenmekte ve bu tarz önemli günler ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde ise 23 Nisan hem Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hem de Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü olarak kutlanmaktadır. Kütüphaneler haftası olarak da kutlanmaktadır. Peki dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri hangileri?

Dünya Kültürü Puan Endeksi tarafından yayımlanan verilere göre dünyanın en çok kitap okuyan ülkesi Hindistan'dır. İkinci sırada ise Tayland yer almaktadır. Listenin geri kalınında Çin üçüncülüğü almayı başarmıştır.

Söz konusu endeks vatandaşların haftada okumaya harcadıkları ortalama zamanı esas almıştır. Buna göre Hindistan'da her vatandaş haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuduğu öğrenilmiştir. Ayrıca Tayland'da ise 9 saat 24 dakika kitap okunurken ve Çin'de 8 saat okunmaktadır.

TÜRKİYE'NİN SIRASI MERAK KONUSU OLDU

Dünyada en çok kitap okuyan ülkeler arasına girmeyi başaran Türkiye'nin sıralamadaki yeri merak konusu oldu. Sıralamanın devamı şu şekilde ilerlemektedir;

Filipinler ( 7 saat 36 dakika),

Mısır ( 7 saat 30 dakika),

Çekya (7 saat 24 dakika),

İsveç (7 saat 6 dakika),

Fransa ( 6 saat 54 dakika),

Macaristan (6 saat 48 dakika

Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika)

Türkiye ise haftada ortalama olarak 5 saat 54 dakika ile listede 18. sıraya yerleşmeyi başarmıştır.