Azerbaycan’ın neden İsrail’i desteklediği belli oldu

Tüm dünya an itibarıyla İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaları yakından takip ediyor. Pek çok ülke çatışmalarda zarar gören masumlar için kınama mesajları ile tepki gösterirken, kimi de resmen taraf tuttu.
Azerbaycan’ın neden İsrail’i desteklediği belli oldu

Pek çok ülke desteklediği tarafı da yayımladığı mesajlarda da göstermiş oldu. Ancak herkesin aralarında en çok şaşırdığı ülkelerin başında Azerbaycan geldi. Çünkü Azerbaycan bu savaşta İsrail tarafını desteklediğini açıkladı. Peki, Azerbaycan neden İsrail’i destekliyor? Detaylar haberimizde

“BU DİN İSE İNSAN DEĞİLLER”

İsrail ve Gazze çatışmasında Azerbaycan’ın neden İsrail’i desteklediği pek çok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Bu durumda ilk olarak medyanın tepkisi dikkat çekiciydi. Çünkü Azerbaycan medyası bu savaşta sergilemiş olduğu tutumla aslında İsrail’i desteklediğini göstermiş oldu. Çatışmaların ilk gününde Hamas yöneticilerinin şükür namazı kılmasıyla bir Azerbaycanlı spiker, “Televizyondan izleyerek şükranla secdeye gidiyorlar. Bu din ise insan değiller" demesiyle dikkat çekmişti.

İLHAM ALİYEV: “İLİŞKİLERİMİZ GÖRÜNDÜĞÜNDEN ÇOK DAHA DERİN”

Daha önceki dönemlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Alivyev’in, “İlişkimiz buzdağına benzer, göründüğünden çok daha derindir” sözleri aslında bu iki devlet arasındaki ilişkileri gözler önüne seriyor. İkili tarih boyunca ilk defa 2007 yılında yapılmıştı. O dönemden bu yana iki ülke arasında ilişkiler her geçen yıllarda gelişmeye başladı.

PETROL SATIŞI VAR

Bu yakın temasların asıl amacı Azerbaycan ve İsrail arasındaki hem askeri hem de ticari ilişki. Çünkü İsrail petrolün yüzde 40’ını Azerbaycan’dan alıyor. İki ülke arasındaki petrol dışındaki ticaret hacminin 300 milyon dolar civarında olduğu söyleniyor. İsrail Azerbaycan’dan sadece petrol değil, aynı zamanda silah alımı da gerçekleştiriyor. Silah ticaretinin yüzde 17’i Azerbaycan’dan sağlanıyor.

Son olarak da Azerbaycan’daki Yahudui bir toplumun iki ülke arasındaki hassas nokta olduğunu söyleyebiliriz. Azerbaycan’ın Kuba şehrinde yaşayan bu Yahudi grup 7 bin kişiden oluşuyor. Bu grubun lideri olan Milikh Yediaov savaştan 1-2 gün önce İsrail ve Azerbaycan arasındaki ilişkiye vurgu yapmıştı.