Almanya yeni vatandaşlık yasası için onaylandı! İşte Alman vatandaşı olma şartları

Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu ile meclise sunulan kanun teklifi çekişmeli geçen görüşmelerin ardından Alman meclisi tarafından kabul edilerek yasalaştı. Almanya'da çifte vatandaşlığın önü açıldı.
Almanya yeni vatandaşlık yasası için onaylandı! İşte Alman vatandaşı olma şartları

Almanya'da büyük tartışmalara neden olan ve kamuoyu tarafından yakından takip edilen yeni vatandaşlık yasası tasarısı mecliste yapılan görüşmelerin ardından kabul edilerek yasalaştı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'in koalisyonu oluşturan mevcut hükümet tarafından hazırlanan kanun teklifi çoğunluk oylaması ile kabul edilerek yasalaştı.

Alman meclisinde yapılan görüşmede 234 ret, 23 çekimser ve 382 “evet” oyu ile yasalaşan kanun teklifi ile çifte vatandaşlığın önü açılırken Alman vatandaşı olmak isteyen kişilerde aranılan şartlarda yeniden belirlendi. Söz konusu yasa tasarısı Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını da yakından ilgilendiriyordu.

ALMAN VATANDAŞI OLMAK İÇİN ARANILAN ŞARTLAR NELERDİR?

Almanya'da yeni vatandaşlık yasa tasarısı bugün federal mecliste yapılan oylamayla kabul edildi. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'in koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan yasa tasarısı, muhalefet partilerinin karşı çıkmasına rağmen 234 ret, 23 çekimser ve 382 “evet” oyuyla kabul edildi.

“Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” adı verilen yeni yasa, Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıracak ve hızlandıracak. Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını da yakından ilgilendiren yasa ile Alman vatandaşlığına geçerken diğer ülkenin vatandaşlığından çıkma zorunluluğu da kaldırıldı. Böylece isteyenler çifte vatandaşlığa sahip olabilecek.

Alman vatandaşlığına geçişte büyük kolaylıklar sağlayan yeni yasa, bazı ön şartları da beraberinde getiriyor. Buna göre Alman vatandaşı olmak isteyenlerin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor. Koalisyon ortağı FDP’nin özel talebiyle konulan maddede 1974'ten sonra Almanya'ya gelen misafir işçiler ile Doğu Almanya'daki eski sözleşmeli işçiler için bazı istisna durumlar yer alıyor. Ülkeye entegrasyon sağladıklarını ve iyi derecede Almanca bildiklerini kanıtlamak zorunda olan başvuru sahiplerinin 'Einbürgerungstest' olarak adlandırılan vatandaşlık testini geçmesi gerekiyor. Ancak yıllar önce Almanya'ya göç ederek burada çalışan, şu anda ise çoğunlukla emekli olan birinci kuşak misafir işçilerden yazılı sınav veya Almanca dil sınavı gibi şartlar talep edilmeyecek. Koalisyon hükümetinin bu istisna ile eski neslin “yaşam boyu başarılarını” onurlandırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Bu şartları taşıyan kişiler Alman vatandaşı olmak için başvuru yapabilecekler. Bir kişinin Alman vatandaşı olması için artık kendi ülkesinin vatandaşlığından çıkma şartı aranmayacak. Almanya vatandaşlığı almak için uygulanan vatandaşlık testini de geçmekle yükümlü tutulacaklar.