ABD'de başkanlık seçimi karıştı Trump ön seçimlerden menedildi

ABD 19 Mart tarihinde yapılacak olan ön seçimlere hazırlanırken Donald Trump bir kere daha başkan seçilebilmek için yarışa katılmaya çalışıyordu.
ABD'de başkanlık seçimi karıştı Trump ön seçimlerden menedildi

Bir önceki seçimlerde demokrat parti adayı Biden'e yenilerek başkanlık koltuğunu kaptıran Donald Trump seçimlerin ardından pek çok soruşturma ve suçlamanın hedefi haline gelmişti. Özellikle de 6 Ocak 2021'de gerçekleştirilen ABD Kongre Binası baskınındaki rolü nedeniyle Trump'ın siyasi kariyeri de tehlike altına girmişti.

ABD 19 Mart tarihinde ön seçime girmeye hazırlanırken eyaletler bazında alınan kararlar açıklanmaya başlanmıştı. Bu kapsamda Trump'ın Illinois Eyaleti Cook County Bölge Hakimi Tracie Porter, 6 Ocak 2021'de gerçekleştirilen ABD Kongre Binası baskınındaki rolü nedeniyle Donald Trump'ın eyalette Cumhuriyetçi aday adaylarının 19 Mart’ta yarışacağı ön seçimlere katılamayacağını hükmetti. Karar ülkede büyük yankı uyandırdı.

DONALD TRUMP YENİDEN BAŞKAN ADAYI OLABİLECEK Mİ?

ABD’nin eski başkanı Donald Trump, Illinois eyaletinde Cumhuriyetçi aday adaylarının yarışacağı ön seçimlerden men edildi. ABD’de bir eyalet daha eski Başkan Donald Trump’ı ön seçimlerden men etti. Illinois Eyaleti Cook County Bölge Hakimi Tracie Porter, 6 Ocak 2021'de gerçekleştirilen ABD Kongre Binası baskınındaki rolü nedeniyle Donald Trump'ın eyalette Cumhuriyetçi aday adaylarının 19 Mart’ta yarışacağı ön seçimlerde oy pusulasından çıkarılmasına hükmetti. Porter, Trump’ın itirazda bulunabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak kararı erteledi. Kesin karar yarın verilecek.

Trump, 2021’de gerçekleştirilen Kongre baskınındaki rolü nedeniyle Anayasa'nın 14. maddesinin 3. fıkrası uyarınca Colorado ve Maine eyaletlerinde de ön seçimlerden men edilmişti. Trump her iki kararı temyize taşırken, henüz başvuruları sonuca bağlanmadı.

Benzer bir karar ABD'nin Michigan eyaletinde de alınmış, Trump bu eyalette yapılacak olan seçimlerden men edilmişti. Trump bu karara itiraz etmiş ve seçime katılmaya hak kazanmış yapılan ön seçimlerde en yakın rakibine tarihi fark atmıştı. Bugüne kadar girdiği 5 eyalette seçimi birinci olarak önde kapatmayı başaran Trump'a desteğin arttığı ifade edilmişti.