Yeni fay hattı keşfedildi! Uzmanlar uyardı, 7,3 büyüklüğünde deprem olabilir!

Deprem araştırmalarına hız veren üniversiteler yeni keşifler yapmaya devam ediyorlar. 3 üniversitenin ortak çalışmasında yeni bir fay hattı daha keşfedildi. Bu fay hattının 7,3 büyüklüğünde deprem üretebileceği açıklandı.
Yeni fay hattı keşfedildi! Uzmanlar uyardı, 7,3 büyüklüğünde deprem olabilir!

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olmasından dolayı deprem gerçeği ile yaşamak zorunda olunduğu gerçeği ile karşı karşıya kalınıyor. Özellikle Kahramanmaraş deprem felaketinin ardından deprem araştırmalarına hız verildi. Bu araştırmalarda depremler ile alakalı yeni bulgular da keşfediliyor. Özellikle de keşfedilen yeni bir fay hattı büyük şaşkınlık yarattı.

95 KİLOMETRELİK YENİ FAY HATTI

Ankara, Kocaeli ve Eskişehir’de bulunan 3 farklı üniversitenin ortak deprem araştırması çok önemli sonuçlar verdi. Bu deprem çalışmasının raporu henüz yayınlanmadı ama gelen ilk bilgiler şaşkınlık yarattı. AFAD tarafından da desteklendiği söylenen çalışma ile 95 kilometre uzunluğunda yeni bir fay hattı keşfedildi.

BURSA’DA DEPREM RİSKİ!

Yapılan araştırmada yeni keşfedilen fay hattının Bursa’da olduğu açıklandı. Kayapa – Yenişehir Fayı adı verilen yeni fay hattı üzerinde 7,3 büyüklüğünde deprem meydana gelme ihtimali olduğu belirtildi. Fay hattının uzandığı bölge tamamen alüvyon zemin üzerine kurulmuş vaziyette olduğu bildirildi. Alüvyon zemin nedeniyle bu bölgede meydana gelecek depremin şiddetinin çok daha büyük olabileceği bilgisi verildi.

Bilim insanları alüvyon zeminin depreme olan etkisini çok özel bir örnek ile açıklıyorlar. 6 Şubat felaketinde deprem Kahramanmaraş’ta olmuş ama en fazla yıkım Hatay’da gerçekleşmişti. Hatay da alüvyon zemin üzerine kurulu olduğu için depremin şiddeti burada çok daha yüksek olmuştu. Benzer bir durum keşfedilen yeni fay hattının olduğu bölgede de bulunuyor.

Bursa’da yeni fay hattı şehir merkezinden doğuya doğru Kumluk alanı güneyinden ve Gürsu kuzeyinden geçerek Çataltepe kuzeyinde Bursa-Ankara yolu üzerinde yer alıyor. Yenişehir Ovası’ndan da geçen fay hattı üzerinde Timsah Arena ve Şehir Hastanesi de bulunuyor.

Yeni fay hattında 624 yıldır bir kırılma olmadığı tespit edilirken bu kırılmanın gerçekleşmemesi deprem riskini yükseltiyor.