Siyanürlü toprak kayması ne demek, siyanür suya karışırsa ne olur?

Erzincan altın madeni siyanür iddiaları ile gündeme gelirken siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne karıştığı iddiaları yalanlanmıştı. Peki, siyanür suya karışırsa ne olur?
Siyanürlü toprak kayması ne demek, siyanür suya karışırsa ne olur?

Erzincan'da meydana gelen heyelan ve toprak kayması büyük üzüntü yaşanmasına neden olurken olayın altın madeni sahasında meydana gelmesi korku yaratmıştı. Altın arama işlemlerinde siyanür kullanılması panik yaşanmasına neden olurken siyanürlü toprak kayması haberleri yankı uyandırmıştı.

Bazı sosyal medya hesapları üzerinden topraktaki siyanürün Fırat Nehri'ne karıştığı iddiasına ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, açıklamada bulundu. Yapılan resmi açıklamada iddialar kesin bir dille yalanlanırken olası çevre felaketlerine karşı tedbirlerin alındığı ifade edildi.

FIRAT NEHRİ'NE SİYANÜR KARIŞTI MI, SUYA SİYANÜR KARIŞIRSA NE OLUR, ZEHİRLER Mİ?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada "Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, 'Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı' iddiası doğru değildir. İddiaya konu görüntüler, Fırat Nehri ya da herhangi bir baraja değil, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin atık havuzuna aittir."

siyanur.jpg

Toprak kaymasının ardından nehre herhangi bir malzemenin ulaşması veya karışmasının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, "Bölgede meydana gelen toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu da, siyanür iddialarına ilişkin olarak ilk açıklamada bulunmuş ve "Şu anda bir sızma söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar" dedi.

Yapılan açıklamalarda suya siyanür karıştığı iddiaları kesin bir dille yayımlanırken toprak kayması yaşanan alanla atık havuzu alanının farklı olduğu belirtildi.