Naci Görür'den 7,8 deprem uyarısı! En çok etkilenecek yerleri açıkladı!

Türkiye’de deprem uzmanlarının deprem uyarıları aralıksız devam ediyor. Yer bilimi uzmanı Prof. Dr. Naci Görür yeni bir açıklama ile Marmara depremine dair uyarılar yaptı.
Naci Görür'den 7,8 deprem uyarısı! En çok etkilenecek yerleri açıkladı!

Türkiye’de inkar edilemez bir deprem gerçeği yaşanıyor. Deprem felaketlerinden dolayı büyük acılan yaşayan Türkiye bundan sonra olabilecek felaketler için oldukça hassas bir hale geldi. Deprem felaketlerinden dolayı insanları uyarmaya devam eden yer bilimi uzmanı Prof. Dr. Naci Görür yeni uyarıları ile yine gündem oldu.

ZAMAN DARALIYOR

Marmara’da gerçekleşecek olan büyük depremin riskinin çok yüksek seviyelere ulaştığını belirten Prof. Dr. Naci Görür, “Marmara’da bahsettiğimiz büyük depremin 30 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 47 diyebiliriz. Bu çok yüksek bir oran. Biz üstelik bu 30 yıllık sürecin 24. yılını yaşıyoruz. Bundan dolayı Marmara’ya çok dikkat etmeliyiz. Bu depreme hazırlanmak için kaybedecek tek bir saniyemiz bile yok.” dedi.

MARMARA 1999'DA TEHDİT ALTINA GİRDİ

Deprem konusunda uyarılar yaparak bir bilinç oluşturmayı hedeflediğini söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Bu konuyu sürekli gündemde tutuyoruz. 1999’da olan Gölcük depremi ile beraber Marmara Bölgesi büyük bir tehdit altına girdi. O günden itibaren Marmara’ya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu bizim söylediklerimiz insanları endişelendirebilir. İstanbul’da bugüne kadar çok şey yapıldı. Ancak bu yapılanlar yeterli değil. Bir an önce bizim İstanbul’u devletiyle, belediyesiyle, vatandaşıyla depreme hazırlamamız gerekiyor. Aksi halde çok üzüleceğiz.” ifadelerini kullandı.

DEPREMDEN ETKİLENECEK YERLER

Depremden etkilenecek yerleri açıklayan Prof. Dr. Naci Görür, “Çok basit ve ortalama bir değerle yani insanların aklında kalacak şekilde düşünürsek, şimdi 2. Boğaz Köprüsü'nü düşünün. 2. Boğaz Köprüsü, yani harita üzerinde onun yerini belirleyin ve ona paralel doğu batı bir çizgi çizin. Onun güneyinde kalan alanlar, 99 depremlerini hissettiğinden çok daha fazla katbekat hissedeceklerdir.

Kuzeyinde kalan alanlar daha az hissedeceklerdir. Yani bu çizgi bir anlamda hasar durumunu yansıtıyor olabilir. Ve yine daha özelleştirirsek Avrupa Yakası'nda zemin, Asya Yakası'na oranla daha kötü olduğundan Avrupa Yakası daha fazla hasar, Asya Yakası göreceli daha az hasar görecektir. Özellikle her iki yakada da kıyıya yakın yerler, dolgu alanları, kötü zemin yerleri, vadiler diğer yerlere oranla göreceli daha fazla hasar göreceklerdir.” şeklinde konuştu.

7,8 UYARISI!

Depremin büyüklüğüne de dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, “Bizim bilgi birikimimize ve hesaplamalarımıza göre İstanbul’u etkileyecek olan büyük Marmara depreminin büyüklüğü 7’den fazla olacak. Bu bahsettiğimiz depremin büyüklüğü olacak. Bunun bir de şiddeti olacak. Zemini kötü olan yerlerde bunun şiddeti çok daha yüksek olacak. 7,8 seviyelerinde deprem hisseden bölgeler olacaktır.” dedi.