Müsilaj sonrası İzmir'de deniz marulu tehdidi! Kirlilik yüzeye vurdu

İzmir'in gözde bölgeleri arasında yer alan İnciraltı kıyılarında ortaya çıkan deniz marulu büyük bir çevre kirliliğine neden oldu.
Müsilaj sonrası İzmir'de deniz marulu tehdidi! Kirlilik yüzeye vurdu

Çevre kirliliği her geçen gün biraz daha artarken ne yazık ki denizlerimiz de yaşanan kirlilikten olumsuz etkilenmişti. Türkiye'yi kabus gibi saran müsilaj sonrası bu seferde denizlerimizde Deniz Marulu istilası yaşanmaya başlandı. İzmir'de başlayan istila Çakalburnu Dalyanı'nın yeşile bürünmesine neden oldu.

İzmir'in nüfusunda yaşanan büyük artışın artık arıtma tesisi kapasitesini çoktan aştığı belirtilirken, deniz marullarının hızla arttığı, bu artışın deniz altındaki canlıları da tehdit ettiği acil önlem alınması gerektiği ifade edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlik çalışmaları devam ederken çevreciler ise kirlilik ortadan kaldırılmadığı sürece sorunun devam edeceği uyarısında bulundular.

İZMİR DENİZİ İSTİLA ALTINDA!

İzmir'de İnciraltı kıyılarında Çakalburnu Dalyanı’nın bazı noktaları deniz marulu nedeniyle yeşile büründü. Sürdürülebilir Kalkınma Gençlik Liderleri Eğitim Programı (SÜGEP) Başkanı Umut Dilsiz, deniz marullarının toplansa bile yeniden hızlıca çoğaldığını belirterek “Temizlemek çözüm değildir. Yağmur sularını kanalizasyondan ayıran bir sistemin acilen oluşturulması gerekiyor” dedi.

marul-2.jpg

İzmir’in Körfezi’nde sıklıkla ortaya çıkan ve halk arasında ‘deniz marulu’ olarak da bilinen algler, yeniden artış gösterdi. Deniz marulu, İnciraltı mevkiinde bulunan ve yüzlerce çeşit canlı türüne ev sahipliği yağan Çakalburnu Dalyanı’nın bazı noktalarında, yaşanan kirlilik nedeniyle denizin yüzeyini kapladı.

SÜGEP Başkanı Umut Dilsiz, deniz marullarının çoğunlukla denizdeki kirlilikten kaynaklandığını v

marul-3.jpg

e belirli oranda bulunduğu zaman ekosistem için faydalı bir bileşen olduğunu söyledi. Bileşenler arasında çok fazla sektörün işine yarayabilecek hammadde potansiyeline de sahip olduğunun altını çizen Dilsiz, şunları kaydetti: “Bu özellikleri bilinmediği için aşırı popülasyon artışı nedeniyle körfezde bu çevre sorunuymuş gibi algılanıyor. Sorun aslında sudaki kirlilik. Bu da arıtma tesislerinde yeterli şekilde arıtılamayan kanalizasyon sularının denize deşarj edilmesinden kaynaklanıyor. Aynı zamanda tarım alanları kullanılan zararlı kimyasalların toprağa karışıp yeraltı sularıyla denize geliyor olması gibi başka sorunlar da var. Bir şekilde biz körfezi kirletiyoruz ve bunun sonucunda da bu marullar çoğalıyor.”

marul.jpg

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri temizlik çalışmalarına başlarken ekiplerin tüm çabalarına rağmen sorunun kesin çözümünün deniz kirliliğinin azaltılması olduğu ifade edildi. Arıtma tesisisin kapasitesini arttırmak alınabilecek ilk tedbir olarak öne sürülürken yine kanalizasyon sistemi ile yağmur suyunun ayrlıması gerektiği de ifade edildi.