Kışı yaşayamayan Manisa'ya bahar erken geldi!

Son yılların en sıcak kışını yaşayan Manisa'ya bahar bu sene erken geldi. Manisa'da ağaçlar çiçek açarken üreticileri ise don korkusu sardı.
Kışı yaşayamayan Manisa'ya bahar erken geldi!

Bu sene Türkiye'de son derece soğuk ve çetin geçmesi beklenen kış bir türlü gelmemiş, beklentilerin aksine son yılların en sıcak kış mevsimi yaşanmıştı. Manisa'da hava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği iller arasında yer alırken kışı görmeyen Manisa'ya bahar geldi.

Manisa'da yüksek seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ağaçlar çiçek açmaya başlamıştı. Çiçek vermeye başlayan ağaçlar Mart ayının gelmesi ve hava sıcaklıklarının daha da artması ile tamamen çiçek açtı. Ovalar açan papatyalar ile renklenirken üzüm üreticilerini ise zirai don korkusu sardı.

MANİSA KIŞI GÖREMEDEN BAHARA GEÇTİ!

Bu yıl en sıcak kış aylarını yaşayan ve adeta kışın uğramadığı Manisa'da aralık, ocak ve şubat aylarında çiçek açan ağaçlar mart ayıyla birlikte tamamen çiçek açtı. Ovalarının papatyalarla renklendiği Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticileri ise yaşanabilecek don gibi olaylardan ürünlerin zarar görmesinden endişe ediyor.

manisa-1.jpg

Son yılların en sıcak kış aylarını yaşayan ve ağaçların erken açtığı Manisa'da mart ayıyla birlikte meyve ağaçları çiçeklerle ova ise sarı ve beyaz papatyalarla doldu. Hava sıcaklıklarının arttığı Manisa'da özellikle üzüm üreticilerini endişeli bekleyiş sardı.

manisa-2.jpg

Geçmiş dönemlerde bağların erken göz vermesi ve uyanmasından dolayı rekolte kaybı yaşayan üreticiler bu sene de aynı şeylerin yaşanmasından korkuyor.

manisa-3.jpg

Sarıgöllü üzüm üreticisi Hasan Kazak aylardır ağaçların çiçek açtığını ve her yerin papatyalarla dolduğunu anlatarak, "Havalar böyle gittiği müddetçe, şimdiden ağaçlar çiçek açtı. Yarın bir ayaz veya don olduğu zaman her taraf mahvolur. Ovanın işi biter. Havalar dengesiz gidiyor" diyerek endişelerini dile getirdi.

Bu sene kış mevsimi son derece sıcak geçerken yer altı sularını ve kaynakları besleyen kar yağışlarının beklentilerin altında gerçekleşmesi ile kuraklık endişesi de artmıştı.