Kandilli Rasathanesi İstanbul’da beklenen büyük DEPREMİN ŞİDDETİNİ açıkladı!

Türkiye, deprem kuşağında bulunan bir ülke. Çeşitli dönemlerde ülkemizin farklı noktalarında meydana gelen şiddetli depremler can kayıplarına neden oluyor. Gözler özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrasında beklenen İstanbul depremine çevrildi.
Kandilli Rasathanesi İstanbul’da beklenen büyük DEPREMİN ŞİDDETİNİ açıkladı!

Konu ile ilgili deprem açıklamasını Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener yaptı. Özener, yaptığı açıklamasında Marmara Denizi’nin içerisinde sismik boşluk olduğunu ifade ederek beklenen depremin şiddetini duyurdu.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilimizi derinden etkileyen deprem sonrasında İstanbul depremi için araştırmalar daha da hız kazandı. Konuya ilişkin dün Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde değerlendirme toplantısı yapıldı.

"DEPREM BÖLGEİSNDE BİR YILDA 670 DEPREM

Toplantıda İstanbul depremi hakkında bilgi verilirken, Prof. Dr. Özener, şu açıklamayı kaydetti:

“1900 yılından 6 Şubat depremlerinden bir gün öncesine kadar olan 4'ten büyük deprem sayısı 672. Yine bu bölgede 1900 yılından 6 Şubat tarihine kadar olan deprem toplam sayısına baktığınız zaman bu rakamda yaklaşık 40 bin civarında olduğunu görüyorsunuz. 6 Şubat depremlerinden bugüne kadar geçen sürede sadece bu bölgede 670 tane deprem meydana geldi. Yani 123 yılda olan deprem sayısını 6 Şubat depremlerinden sonra kaydettik. Dolayısıyla ne kadar büyük bir afetle karşı karşıya olduğumuzu görüyorsunuz”

“TEK BAŞINA DOĞRU AMA TAM BİLGİ DEĞİL”

Uzman isim, açıklamasının devamında MTA’nın diri fay haritasına da değindi. Fayların deprem üretebilecek güçte olduğunu ancak her uzunluktaki fayın aynı sürede mi deprem üretip üretmediğine bakmak gerektiğini ifade etti. Özener, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “faylar deprem üretebilecek ama her fay aynı, her uzunluktaki fay aynı sürede mi deprem üretiyor. Yani bir fayın 7 buçukluk deprem üreteceğini söylemek tek başına doğru ama tam bir bilgi değil” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL İÇİN 7 ÜSTÜ DEPREM BEKLENİYOR

İstanbul depremi için yaptığı açıklamasında 7’nin üzerinde bir deprem yaşanacağının açık olduğunu ifade ederek, depremin süresinin bilinmediğini ancak kesin olacak olacağını belirtti. Depremin ne zaman olacağından çok, depreme ne kadar hazır olunduğuna bakılması gerektiğini ifade eden uzman isim, bu konuya ilişkin çarelerin aranması gerektiğini de sözlerine ekledi.