İstanbul’un bu noktalarında olan herkes maske taksın! Tehlike çok büyük

İstanbul’da yaşayanları yakından ilgilendiren önemli bir açıklama geldi. Özellikle megakentte her geçen gün artış göstermeye devam eden hava kirliliği can sıkıcı boyuta ulaşmaya devam ediyor. Uzmanlardan İstanbul’un o ilçeleri için maske uyarısı geldi.
İstanbul’un bu noktalarında olan herkes maske taksın! Tehlike çok büyük

İstanbul’daki hava kirliliğinin en temel sebepleri arasında motorlu araçlar ve trafik kirliliği olduğu biliniyor. Özellikle dizel araçların çevreye saldığı zehirli gazla soluduğumuz oksijeni ciddi olarak kirletiyor. Bu noktada da uzmanlar maske kullanma konusunda açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL'DA MOTORLU TAŞIT SAYISI 5 MİLYONU GEÇTİ

Konuya ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre motorlu kara taşıtlarının sayısı 28 milyonu geçmiş durumda. İstanbul’daki verilere göre kent genelinde motorlu taşıt sayısı 5 milyonu geçmiş durumda. Durum bu şekilde olunca da hava kirliliği konusunda ciddi uyarılar da peş peşe gelmeye başladı.

İstanbulluları yakından ilgilendiren açıklama Uluslararası Hava Kirliliğini Önleme ve Çevre Koruma Birliği (IUAPPA) Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik tarafından geldi.

7 MİLYONDAN FAZLA İNSAN ERKEN ÖLÜYOR

İstanbullular için açıklama yapan İncecik, durumun detaylarını şu şekilde aktardı:

“Bugün İstanbul'da istasyonların profillerine baktığımızda, NO2 yani azot dioksitin yanı sıra çok daha etkin olan partiküller görüyoruz. Örneğin hemen hemen bütün istasyonlarda PM10 (partikül madde kirleticisi) dediğimiz çapı 10 mikron ve daha küçük olan partiküller DSÖ'nün limitlerinin üzerinde. Ama çok daha önemlisi, PM2.5 yani çapı 2.5 mikrometre ve daha küçük olan ince partiküller. Bu partiküller solunum yolları ile akciğerlerin en ücra köşelerine kolaylıkla girmekte ve orada etki mekanizmalarını yaratmakta. Son derece önemli zararlı kirleticiler. DSÖ bu kirleticiler üzerinde çok fazla duruyor. Bütün dünyada her yıl 7 milyondan fazla insanın erken ölümle karşılaşmasının en temel sebebinin PM2.5 olduğu konusunda bütün bilimsel çalışmalar bir noktaya gelmiş durumda”

Uzman isim, açıklamasının devamında özellikle İstanbul’un en bilindik caddesi olan Bağdat Caddesi’nde yürüyüş yapmanın bile çok tehlikeli olduğunun altını çiziyor.