İstanbul’un 3 ilçesine uyarı! Japon uzman açıkladı, kurtulmak imkansız!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki deprem gündemine dair açıklamalarda bulundu. İstanbul’un 3 ilçesinin adını veren uzman tsunami riskini açıkladı.
İstanbul’un 3 ilçesine uyarı! Japon uzman açıkladı, kurtulmak imkansız!

Türkiye deprem riskli bir ülke olarak bu gündemden kurtulamıyor. Japonya’da bugün meydana gelen deprem ve sonrasındaki gelişmeler Türkiye’deki bu riski yeniden gündemin ilk sırasına taşıdı. Türkiye’de uzun yıllardır bulunan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki de yeni bazı uyarılarda bulundu.

3 METREYE KADAR TSUNAMİ RİSKİ!

Türkiye ile Japonya’nın benzer olduğunu söyleyen Yoshinori Moriwaki, “Normalde Japonya’da denizde deprem oluyor ama bu sefer karada oldu. Deprem sonrası da tsunami meydana geliyor. Türkiye’de deniz küçük olduğu için 1 metre ile 3 metre arasında tsunami olabileceğini söyleyebilirim. 6 şiddetinden büyük senede 5-10 kez böyle depremler olabiliyor.” dedi.

TÜRKİYE'DE TSUNAMİ OLMAZ DİYEMEYİZ

Türkiye’nin tsunami riskini değerlendiren Yoshinori Moriwaki, “mersin, Antalya, Alanya tarafları deniz kenarı. Akdeniz’i komple sayabiliriz. Ege’de de geçen sene İzmir’de ara ara oldu. 1 metre vardı. Okyanus olmadığı için Türkiye’de tsunami olmaz diyemem. Eğer deniz küçükse Akdeniz gibi, Ege gibi, Marmara gibi küçük bardak sallanırsa dalga olur. Buna göre tsunami de olabilir. Ancak 1 metre olur diyebiliriz. Yine de çok kötü bir senaryodan bahsedeceksek o zaman tsunami dalgaları 3 metreye kadar çıkabilir.” ifadelerini kullandı.

TSUNAMİDE KURTULMAK ÇOK ZOR

Tsunamiden kurtuluşun çok zor olduğunu belirten Yoshinori Moriwaki, “Tsunami içerisinde kaldıysanız kurtulmanız çok zor. Yüzme biliyor olmak da sizi kurtarmaz. O dalganın içerisinde yüzerek sağ kalamazsınız. Şansınız varsa bir ağaca tutunursanız belki o zaman kurtulma ihtimaliniz olabilir. Tsunami varsa yüksek yerlere gideceğiz.” şeklinde konuştu.

İSTANBUL'DA 3 İLÇEYE UYARI!

İstanbul için de bir değerlendirme yapan Yoshinori Moriwaki, “Tsunami riskinden bahsediyorsak İstanbul’u saymalıyız. Marmara Denizi’nde deprem olmasını bekliyoruz. Bu deprem olduğunda bir tsunami oluşturma riski de var. Avcılar, Büyükçekmece ve Küçükçekmece ilçeleri bu açıdan çok riskli. Bu saydığım bölge tamamen su içerisinde kalabilir.” dedi.