İstanbul’da yaşayanlara kötü haber verildi! TÜM İLÇELERİ kapsayacak

İstanbul’da yaşayanlara kötü haber resmen verildi! Milyonlarca kişinin yaşam sürdüğü mega kentte durum çok da parlak değil! Uzmanların değerlendirmesiyle birlikte İstanbul’da yaşayanlar için kritik haber verildi.
İstanbul’da yaşayanlara kötü haber verildi! TÜM İLÇELERİ kapsayacak

Bu yıl İstanbullular ne yazık ki istedikleri kar yağışını göremedi. 1918, 1929, 1954, 1987, 2004, 2017 ve 2022 yıllarında meydana gelen kar yağışları hemen hemen herkesin aklında kaldı. Ancak 2022 yılından sonra geçtiğimiz yıl ve bu yıl istenilen kar yağışı İstanbul’a uğramadı. Konu ile ilgili Prof. Dr. Orhan Şen, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Şehirdeki ısı adası etkisi sebebi ile İstanbul’da kar yağışı görmek çok mümkün olmadı. Bunun yanı sıra Akdeniz ikliminin değişmesi ve küresel ısınmasının artış göstermesi kar yağışlarını ortadan kaldırmaya başlıyor.

ARTIK İSTANBUL’A KAR YAĞIŞI NADİR OLUR

Prof. Dr. Şen, İstanbul’daki kar yağışı durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmesinde şunları söyledi:

“İstanbul'da yağmadı bu sene kar ama İstanbul'da bundan 40-50 sene önceki kar yağışları yok artık. Yok olmasının nedeni nedir? Yok olmasının nedeni metropol bir şehirde, betonlaşmış bir şehirde ısı adası etkisidir. Isı adası etkisinden dolayı, İstanbul'da kar yağışı çok nadir olur. Çünkü kar yağışı nedir? 5 derecenin altına düşmesi lazım hava sıcaklığının. 5 derecenin yukarısında kar yağışı yağmaz. 5 derecenin altına düşecek ama yağış da olacak, ikisi birlikte olması lazım. Şimdi baktığımız zaman İstanbul'un etrafında 5 derecenin altına düşüyor ama 2-3 derecelik ısı adası etkisi hep, 5 derecenin üzerinde tutuyor İstanbul'da sıcaklığı. Dolayısıyla İstanbul'da kar yağmıyor. Hiç mi yağmadı? Geçen sene de yağdı, ondan önceki sene de yağdı. Hatırlarsınız, yollarda kalmıştık iki sene önce. Bu dediğim gibi şehir ısı adası etkisi, İstanbul'a çok bariz olarak kendisini gösteriyor. Düşünün kışın o gökdelenler ısıtılıyor değil mi? Ne ile? Doğal gaz ile ısıtılıyor. O ısı enerjisi nereye gidiyor? Atmosfere gidiyor. Atmosfere gittiği için dışı, havayı 2-3 derece daha ısıtıyor. Dolayısıyla bu büyük şehirlerdeki kar yağmamasının nedenlerinden bir tanesi odur”

3651414-196d249aab7169188443f3bff05bc223-min.jpg

İSTANBUL İÇİN SÜRPRİZ OLABİLİR

Konuya ilişkin bir diğer açıklama Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz tarafından geldi. Kurnaz, bütün bu değerlendirmelere katılarak artık kar yağışı görmek isteyenlerin daha doğuya gitmek durumunda kalabileceklerini belirtti. Deyim yerindeyse İstanbul’da kar yağışı görmek artık bir sürpriz olabilir!