İliç’teki maden faciası sonrasında 6,5 ŞİDDETİNDE DEPREM uyarısı geldi

Tüm Türkiye 3 gündür Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciasını konuşuyor. İliç’te 9 işçinin toprak altında kaldığı maden faciasında çalışmalar devam ediyor. Jeolog tarafından 6,5 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi!
İliç’teki maden faciası sonrasında 6,5 ŞİDDETİNDE DEPREM uyarısı geldi

Konu ile ilgili açıklama Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz tarafından yapıldı. Tüysüz, yaptığı açıklamasında özellikle Anagold Madencilik'e ait Çöpler Madeni'ndeki tehlikeye dikkat çekti. Bu bölge için yaptığı açıklamasında "Bu fayın uzunluğu 35 kilometredir. 35 kilometrelik bir fay da aşağı yukarı 6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır” ifadeleri kullandı.

9 İŞÇİYE ULAŞILAMADI

Olay Erzincan2ın İliç ilçesinde meydana gelmişti. Anagold Madencilik Şirketine ait olan altın madeninde heyelan meydana gelmişti. Toprak altında olduğu tespit edilen 9 işçiye henüz ulaşılamadığı aktarıldı.

Bilim insanları facianın yaşandığı bölgeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Aktarılan son habere göre Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre altın madeni, diri olan ve 35 kilometre uzunluğundaki fay hattı üzerine kurulmuş.

“CİDDİYE ALINMASI GEREKİYOR”

Konu ile ilgili Prof. Dr. Tüysüz, olası bir depremde maden işçileri ve çevrenin zarar görebileceğinin altını çizerek, “Böylesine kritik bir madenin diri fay üzerinde yer alması ileride olabilecek depremlerde başka problemlere neden olabilir. Bunun ciddiyetle araştırılması gerekir” dedi.

6,5 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM RİSKİ

Tüysüz, yaptığı açıklamasının devamında olası bir depremde maden işçileri kadar çevrenin de zarar görebileceğinin altını çizerek fayın uzunluğunun 35 km olduğunu ve bu uzunluktaki bir fayın 6,5 büyüklüğünde deprem yaratabileceğini, “Bu fayın uzunluğu 35 kilometredir. 35 kilometrelik bir fay da aşağı yukarı 6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır" şeklinde ifade etti.

Bunun yanı sıra yaşanan toprak kaymasının deprem sırasında da olabileceğini ifade eden Tüysüz, burada siyanür havuzu olduğunu ve bu da havuzun yıkılmasıyla büyük felaketlere neden olabileceğinin de altını çizdi.