Aktif fay sayısı 500'e çıktı! Deprem uzmanı artacak diyerek uyardı!

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan deprem olmayan yerlerde bile deprem olmaya başlayabileceğini söyleyerek bazı yerler için deprem uyarısında bulundu.
Aktif fay sayısı 500'e çıktı! Deprem uzmanı artacak diyerek uyardı!

Türkiye’de deprem gerçeği ile alakalı olarak araştırmalar yoğunlaştı. Bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar hiç de iç açıcı değil. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan çok önemli deprem tespitlerinde bulundu.

500’E YAKIN AKTİF FAY VAR!

Türkiye’de deprem riskinin yükseldiğini söyleyen Koray Çetin Onalan, “Türkiye’deki kamu kurumları ve üniversitelerdeki bilim insanlarının yaptıkları çalışmalara göre ülkemizde şu anda 500’e yakın aktif fay bulunuyor. 24 ilimiz ve yüzlerce ilçemiz bu aktif fayların üzerinde kurulu vaziyette. Bu fayların olduğu yerlerin verimli olmasından dolayı buralarda yerleşimler yapılmış. Bunun bedelini de son 100 yılda 200 bine yakın insanımızı kaybederek ödedik.” dedi.

İZMİR’DE BEKLENEN DEPREM HENÜZ OLMADI

İzmir için deprem açıklaması yapan Koray Çetin Onalan, “30 Ekim 2020’de İzmir’de bir deprem oldu ve biz bir akıl tutulması yaşadık. Normalde depremi İzmir’de bekliyorduk ama 70 km ötede oldu. İzmir’de deprem üretecek faylar henüz kırılmadı. Ancak bu faylarda kırılma bekleniyor. İzmir’de potansiyel bir deprem riski var. Bu faylar kırıldığında İzmir’in durumu ne olacak onu düşünmemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

AKTİF FAYLARIN SAYISI ARTACAK

Depremlerin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Koray Çetin Onalan, “Depremler dün de vardı, bugün olacak ve yarın da görülecek. Bundan bir kaçış yok. Ancak fayların belirlenmesi için çok önemli çalışmalar yapılıyor. 2 yıl öncesine kadar Türkiye’de aktif fayların sayısı 200-250 arasında biliniyordu. Ancak bugün bu sayı 500’e yaklaştı. Bu aktif faylardan daha önce haberimiz yoktu. Deprem olmaz denilen yerde deprem olunca şaşırıyorduk. Bu faylar artmaya devam edecek.

Depremin ne zaman olacağına dair sorular Türkiye için çok yersiz. Biz vatandaşlarımızı nasıl hayatta tutabiliriz onu düşünmemiz gerekir. İstanbul depremi yaklaştı, aynı şekilde İzmir depremi için süre doldu deniliyor.” şeklinde konuştu.