8 büyüklüğünde deprem uyarısı! Deprem uzmanı riskli bölgeyi açıkladı!

Türkiye’nin ünlü deprem uzmanlarından Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yeni bir deprem açıklaması yaptı. 8 şiddetinde deprem olabilecek bölgeyi açıklayan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Türkiye genelinde atılması gereken adımları sıraladı.
8 büyüklüğünde deprem uyarısı! Deprem uzmanı riskli bölgeyi açıkladı!

Türkiye’de deprem ile alakalı olarak yaşanan tüm gelişmeler ve değerlendirmeler büyük ilgi çekiyor. 6 Şubat Kahramanmaraş deprem felaketinin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçerken ülke genelinde yeni deprem olasılıklarına dair uzman değerlendirmeleri gelmeye devam ediyor. Deprem felaketine dair deprem uzmanları sık sık uyarılarda bulunurken özellikle bazı bölgeleri işaret ediyorlar. Son olarak yer bilimi uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yeni değerlendirmelerde bulundu.

8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR!

Yeni depremlerin olmasının engellenemeyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Türkiye bir deprem ülkesi ve biz bununla yaşamaya devam etmek zorundayız. Depremi engelleyecek gücümüz yok ama depremden görülecek zararı en aza indirmek bizim elimizde. Bu kapsamda oldukça riskli bölgelerimiz var. Doğu Anadolu kırığı boyunca gerilme hızı Bingöl-Karlıova’ya doğru gittikçe artıyor. Türkiye’de depremlere en duyarlı yer burasıdır. Yapılaşma bu bahsettiğimiz bölgede kayalık yerlerde, 8 şiddetindeki depreme dayanacak güçte yapılmalıdır. Gökdere, Ilıca ve Karlıova’ya dikkat edilmelidir. Buradaki faylarda 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var.” dedi.

BİNALARA YER-YAPI GÜVENLİK BELGESİ VERİLMELİ

Deprem tedbirleri kapsamında bir de öneride bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Türkiye’de artık kökten bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor. Ülkede her yapı için yer-yapı güvenlik belgesi çıkarılmalıdır. Bunun bir standardı olur ve binalara verilecek belgeler de tapuya işlenir. Satın alacak veya kiralayacak olan vatandaşımız da tapudaki bu belgeye bakarak binanın depreme karşı ne kadar dayanıklı olduğunu görür ve ona göre kararını verir. Bu uygulanırsa depreme karşı dayanıklı olmayan binalar talep görmez ve yeni yapılar da zorunlu şekilde güvenli olarak inşa edilir.” dedi.

Türkiye’de yeni depremlere dair bilim insanları çeşitli uyarılar yapmaya devam ediyorlar. Ancak depremlerin yeri bilim insanlarınca önceden bilinebilse de zamanına dair herhangi bir tahmin yapılamıyor. Depremin zamanını tespit edebilen bir bilimsel uygulama bulunmuyor. Depremin büyüklüğü ise çeşitli etkenlerle belirlenebildiği için yaklaşık hesaplamalar yapılabiliyor ve tam isabetli sonuçlar elde etmek oldukça güçtür.